Kanta-Häme

Luomutilojen määrä lisääntyy vauhdilla vauhdikkaasti Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä

Suomessa on aloittanut tänä vuonna lähes 500 uutta luomutilaa.

Luomutilojen prosentuaalinen kasvu on suhteessa suurinta Kanta- ja Päijät-Hämeessä, missä luomutilojen osuus maatiloista on toisaalta koko Suomen pienin.

Hämeeseen on tullut vuoden 2018 ensimmäisten kuukausien aikana 35 uutta luomutilaa.

Lopella sijaitsevan Pappilanpuiston luomutilan viljelijä Jouko Helander uskoo, että suosion nousu johtuu luomutilojen kannattavuudesta.

– Tuet ovat paremmat, ja tuotteesta saa paremman hinnan. Toisaalta satotaso on pienempi, Helander pohtii.

Vuonna 1994 ostetulla Pappilanpuiston tilalla on viljelty luomua nyt 10 vuotta.

Helanderin mukaan valinta oli luonnollinen, koska he olivat aina olleet kiinnostuneita luomusta. Hän ei halua vastakkainasettelua luomuviljelijöiden ja tavallisten viljelijöiden välille.

– Kummatkin tekevät arvokasta ja vaativaa työtä, Helander toteaa.

Helanderin mukaan luomuviljelyssä täytyy ennakoida erilaisia asioita esimerkiksi maan kunnossapidon suhteen. Karja toimii erittäin tärkeässä roolissa Pappilanpuiston tilalla.

Talviaikana kaikki lanta kerätään lampolaan. Lanta kompostoidaan ja levitetään pelloille.

Luomutila on kannattanut kelvollisesti. Pappilanpuistossa voidaan investoida ja ylläpitää olosuhteita.

– Saamme hieman palkkaa, hyvää ruokaa ja iloisen mielen. Se on asia, mihin pyrimme. Emme saa suuria voittoja, mutta tulemme toimeen, Helander sanoo.

Proagrian luomuviljelyn asiantuntija Pekka Terhemaa sanoo luomutilojen kasvun syiksi esimerkiksi sen, että tavallisilla tiloilla on ollut kannattavuuskriisiä. Samalla luomuviljan hinnat ovat nousseet korkealle ja tuotanto kannattavaksi.

Yksi syy nopealle kasvulle on liikkeellä ollut voimakas huhu, että luomutuotannon tukirahoja ei tulisi ensi vuoden keväällä.

– Asiasta ei ole varmuutta, mutta se on osaltaan nopeuttanut viljelijöiden päätöksiä siirtyä luomuun, Terhemaa kertoo.

Luomualan yhteistyöjärjestö Pro Luomu ry kertoi hiljattain, että luomutilat kestävät kuivuutta keskimääräistä paremmin.

Terhemaan mukaan väitteessä on sikäli perää, että luonnonmukainen viljelytekniikka lisää pikkuhiljaa maaperän multavuutta ja maan kunto paranee.

– Luomutiloilla on pieni etu siinä, että ne sietävät hieman paremmin kuivuutta, Terhemaa toteaa

Hän uskoo, että luomutilojen kasvu jatkuu tulevaisuudessa, koska kyseessä on maailmanlaajuinen trendi, johon vaikuttavat monet ilmastolliset ja ympäristölliset hyödyt.

Terhemaa myöntää, että samanlaista määrää uusia tiloja on tuskin tulossa ensi vuonna, jos tukirahat puuttuvat. HÄSA

Päiväkohtaisia uutisia

syyskuu 2018
ma ti ke to pe la su
« elo    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930