Kanta-Häme

Luonnollisuus on isyyden ydin

Äitien synnytyksenjälkeistä masennusta ja odotuksen aikaista hormonitasojen heittelyä on tutkittu maailman sivu, mutta isyyden aiheuttamat fysiologiset ja psyykkiset muutokset ovat jääneet näihin päiviin asti vähemmälle. Lapsen saaminen kuitenkin mullistaa myös miehen elämän monella tapaa.

– Sen ainakin on huomannut, ettei lapsen saaminen niin itsestään selvää olekaan, huokaa Jonne Koskimies, 31.

Riihimäellä baariyrittäjänä työskentelevä nuorukainen on juuri siinä iässä, jolloin miehet nykyään eniten isäksi tulosta haaveilevat. Koskimies kertoo hänellä olleen intoa jälkikasvun saamiseen jopa enemmän kuin vaimollaan.

– Olemme Jaanan kanssa olleet kuitenkin yhdessä jo 12 vuotta, ja naimisissakin niistä seitsemän. Pidemmän aikaa on vauvaa yritetty.

Ensimmäinen raskaus päättyi juuri ennen ensimmäistä ultraääntä keskenmenoon. Parin vuoden jälkeen mies pystyy puhumaan traumaattisesta kokemuksesta avoimesti.

– Itse asiassa jo pari päivää keskenmenon jälkeen sitä alkoi suhtautua asiaan luonnollisesti. Joku kaveri totesi, että keskenmeno tarkoittaa sitä, ettei kaikki ollut vauvalla kunnossa. En mielestäni ottanut siitä hirveitä paineita, mutta aika varovaisesti sitä on suhtautunut asioihin sen jälkeen…

– Olihan siinä aikanaan monenlaisia värinkäsityksiä ja kiusallisia tilanteita, kun oli ehditty kertoa odotetusta raskaudesta jo esimerkiksi sukulaisille, Koskimies muistelee.

Yrittäjää huolettaa talous

Pariskunnan laskettu aika on tammikuussa.

– En ole hirveästi vielä miettinyt lapsen syntymää tai tehnyt skenaarioita isäroolistani. Sen tiedän, että haluan olla lapsen kanssa paljon heti alussa, Jonne sanoo.

Hoivaviettinsä hän on kuitenkin huomannut jo heränneen.

– Kyllä sitä on vaimoa kohtaan paljon suojelevampi. Jaanakin on muuttunut mahan kasvamisen myötä ja näen hänet ehkä jo enemmän äitinä kuin vaimona.

Miehen huolenaiheet liittyvät toistaiseksi lähinnä taloudelliseen puoleen.

– On tyhmää, kun joutuu miettimään, onko varaa lapseen. Niin ei nykypäivänä pitäisi enää olla, pitkiä päiviä omassa yrityksessään tekevä Koskimies pohtii.

– Mutta luotan siihen, että asiat järjestyvät. Olen aina tykännyt mennä fiilispohjalta, ja onneksi minulla on hyviä työntekijöitä apuna!

Hän uskoo, että omasta lapsesta voi saada baaritouhun katseluun jopa lisää virtaa.

– Paras kaverini sai lapsen kesällä, ja hänen persoonallisuutensa on ainakin muuttunut paljon positiivisemmaksi. Jos on vaikka ärsyttäviä asiakkaita baarissa, pystyy laittamaan asiat tärkeysjärjestykseen, Koskimies tuumaa.

Tarvittaessa potkua perseelle

Koskimies puhuu tulevan isyyden yhteydessä paljon luonnollisuudesta. Lapsi on syy herätä aamuisin.

– Luonnollisuus on se juttu! Mielestäni lapsi kuuluu elämään, ainakin jos on parisuhteessa.

Koskimies oli kuntavaaleissa vihreiden ehdokkaana.

– Jollain tavalla vihreisiin arvoihin lapsen saaminenkin liittyy. En pidä ydinperhettä mitenkään ehdottomana asiana, mutta tylsäähän elämä pidemmän päälle ilman lasta olisi. Lapsi tuo lisähaastetta, mies hymyilee.

Usein isyyden odotteluun liittyy pohdinta omiin vanhempiin ja kasvatukseen.

– Olen itse saanut vapaan kasvatuksen. Samaa vastuunottoa haluan opettaa myös omalle lapselle, mies toteaa.

Toisaalta hän myöntää, että olisi ehkä itse kaivannut aikanaan enemmän rohkaisua.

– Esimerkiksi jääkiekon pelaamiseen. Mieli teki päästä kokeilemaan, mutta oma rohkeus ei riittänyt, kun kukaan ei kysynyt mukaan…Ehkä lopulta kuitenkin paremmin kävi näin, mutta vähän se on jäänyt kaivelemaan, että mitä jos?

– Omaa lasta voin tukea ja ehkä hieman tarvittaessa potkia perseelle. Painostaa ei saa, mutta jos yrittää olla hermolla siitä, mitä lapsi haluaa ja vähän tönii oikeaan suuntaan, Koskimies kaavailee. (HäSa)

Päivän lehti

5.4.2020