fbpx
Kanta-Häme

Luonnon lumoissa puiden katveessa

– Mitäs nämä valkoiset ovat? Koiranputkia? Hyvä! Mitäs niillä koiranputkilla voi tehdä? Isät tietävät ainakin? kyselee luonto- ja eräopas Niina Myyrä Aulangon Luonnon järjestämällä kävelyretkellä lauantain helteessä.

Vastaus koiranputkikysymykseen on tietenkin, että puhaltaa pihlajanmarjoja tai herneitä niiden läpi.

Retki keräsi noin 50 osallistujaa, ja muiden mukana olivat vuosi sitten Hämeenlinnaan muuttaneet Teija, Ida-Liina ja Emil Virtanen sekä Panu Soini. Perhe oli ehtinyt käydä Aulangon maisemissa jo aiemmin, mutta luontoretkelle lähdettiin ensimmäistä kertaa.

– Satoja vuosia sitten täällä samoissa maisemissa kävelleet aateliset herättivät keskustelua jo tulomatkalla, kertoo Panu Soini.

Retki oli suunnattu lapsille ja lapsenmielisille. Lepaalla puutarhuriksi opiskeleva Jaana Laaksovirta edustaa lapsenmielistä osastoa.

– Aulangon rehevä luonto ja korkeat puut viehättävät minua.

Retken nuorin osallistuja taisi olla hieman yli kolmen kuukauden ikäinen Elmiinan Laaksonen. Äiti Niina Leppälä pärjäsi rattaiden kanssa sujuvasti luontopolulla.

Monen sukupolven voimin olivat liikkeellä isoisä Matti Seppälä, äiti Tiina Seppälä sekä lapset Nanna ja Matleena Seppälä.

Nuorempi Seppälöiden perhe asustaa tällä hetkellä Kuola Lumpurissa, joten suomalainen luonto viehätti erityisellä tavalla.

4-vuotiaan Nanna Seppälän mielestä Aulangon torni muistutti prinsessan linnaa.

Toisaalta luonto ympäri maailmaa on aina luontoa. Nannan suusta kuului myös:

– Mä oon käynyt täällä ennenkin, täällä on niitä apinoita!

Aulangon Luonnon toiminta käynnistyi tänä kesänä.

Evon Luonnon takana olevat yrittäjät laajensivat toimintaansa, ja pitävät nyt Näkötornin kahvilaa, Joutsenlammen kioskia ja järjestävät majoitusta Joutsenlammen lähistöllä. Tämä kesä on jo lähes täyteen varattu. Lisäksi ohjelmassa on pientä toimintaa alueella, josta ohjattu kävelyretki oli yksi esimerkki.

– Evo on erähenkisempi kohde, mutta Aulangossa on paljon mahdollisuuksia, sehän on aivan kaupungin keskustan lähellä, kertoo yrittäjä Kaj Järvinen.

Myös luonto-opas Niina Myyrä arvostaa Aulankoa.

– Lapset löytävät luonnosta sellaisia asioita, joista aikuisetkin voivat oppia.

Kävelykierros järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa, mutta jatkoa lienee luvassa.

– Haluaisin välittää sen viestin, että luontoa ei tarvitse mennä suorittamaan, sanoo Myyrä.

Järvisen mukaan Aulangolle pitäisi saada kehitettyä enemmän pientä ohjattua ohjelmaa. Ensimmäisen kesän osalta vasta heinäkuussa päästään kunnolla vauhtiin.

– Toinen kehityskohde olisi ympärivuotisuus. Ei metsä talvellakaan kuollut ole.

Joutsenlammesta voisi tehdä luistinradan, ja alueen latuja hyödyntää. HÄSA

Menot