Kanta-Häme

Luonnonsuojelualueellakin saa retkeillä

Saaren muuttaminen luonnonsuojelualueeksi ei tarkoita välttämättä sitä, ettei saarelle saisi enää pystyttää telttaa. Vanajanselällä sijaitseva pieni Keisan saari rauhoitettiin heinäkuun lopulla.

Maanmittausteknikko Jouko Seppälä Hämeen ely-keskuksesta sanoo, että Keisan rauhoittaminen ei juuri vaikuta sen käyttöön. Saarella saa jatkossakin sytyttää tulen kolmella merkityllä nuotiopaikalla, mutta saaren puustoa ei saa hakata nuotiopuiksi. Tulentekotarvikkeet täytyy siis tuoda saarelle itse.

– Tähtäämme siihen, että Keisa pysyy mahdollisimman luonnontilaisena saarena, vaikka sitä käytetään virkistymiseen, Seppälä sanoo.

Seppälän mukaan saarella on aiemmin kaadettu puustoa kuivumaan nuotiopuiksi.

Luonnollisesti myös saaren roskaaminen on kielletty.

– Keisa siivottiin tänä keväänä, ja sieltä tuotiin pois muun muassa jääkaappi ja monta jätesäkillistä roskaa, Seppälä kertoo.

Saarien valvonta on mahdotonta

Vanajanselällä on Seppälän arvion mukaan yhteensä noin kymmenen suojeltua saarta tai luotoa. Esimerkiksi Leteensuon lähellä sijaitsevat Kriipin saaret ja osa Retulan saaresta on rauhoitettu.

Seppälän mukaan Valkeakosken puolella harkitaan lisäksi muutamien saarten rauhoittamista.

Vanajanselällä on muutamia kallioluotoja, joihin on asetettu maihinnousukielto lintujen pesimäajaksi. Keisalle maihinnousukielto ei ole kuitenkaan tarpeellinen.

Saarien käyttöä on Seppälän mukaan mahdoton valvoa, sillä veneilijöitä ja retkeilijöitä on niin paljon.

– Keisalla saa leiriytyä, metsästää, kalastaa, marjastaa ja sienestää. Sen verran luontoa pitäisi kunnioittaa, että saarta ei turmeltaisi vaikka siellä oltaisiin, Seppälä sanoo.

Retkeilijät ja linnut ovat sovussa

Lintuharrastaja Ari Lehtisen mukaan Vanajanselän suojelutilanne on lintujen kannalta hyvä. Suojeltujen saarien verkkoa ei hänen mielestään tarvitse laajentaa.

Lehtinen on keväisin viettänyt Keisalla jopa viikkoja seuraten lintujen muuttoa. Vanajanselän saarten rantavesissä kuoriutuvat sääsket houkuttelevat kaloja, joita taas linnut, esimerkiksi kalatiirat, syövät.

– Se on mahtava luonnon näytelmä, jota en ole nähnyt oikeastaan samassa mittakaavassa muualla kuin Vanajanselällä.

Vanajanselän lintujen suurin uhka on Lehtisen mukaan vedenpinnan nostaminen määrätylle kesätasolle toukokuussa. Vedenpinnan nostaminen saattaa tuhota esimerkiksi naurulokkien pesiä.

Retkeilijöistä ei puolestaan ole Lehtisen mielestä linnuille juuri haittaa etenkään pesimäaikaan.

– Veneilykulttuuri on parantunut huomattavasti 1970-luvusta. Nykyään lintuja häiritsevät juhannuksen jälkeen esimerkiksi vesiskootterit, mutta pesintä on silloin niin pitkällä, ettei se yleensä haittaa. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020