Kanta-Häme

Luonnonsuojeluyhdistys on tehnyt 50 vuotta työtä luonnon hyväksi – Apparalla juhlitaan lauantaina

Luonnonsuojeluyhdistys on tehnyt 50 vuotta työtä luonnon hyväksi.
Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistyksen yksi tärkeimpiä tehtäviä on ollut uhanalaisen, lähinnä vain Hämeenlinnan seudulla kasvavan hämeenkylmänkukan suojelu. Kuva: Anja Filppula = AF
Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistyksen yksi tärkeimpiä tehtäviä on ollut uhanalaisen, lähinnä vain Hämeenlinnan seudulla kasvavan hämeenkylmänkukan suojelu. Kuva: Anja Filppula = AF

Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistys täyttää syksyllä 50 vuotta. Etkoja juhlitaan lauantaina Ahveniston kodalla.

Luonnonsuojeluyhdistys yhdessä luonnonsuojelupiirin kanssa tekee suojeluesityksiä, antaa lausuntoja, pyrkii vaikuttamaan luontoarvoja turmeleviin hankkeisiin, tiedottaa ja lisää luonnontuntemusta.

Hyönteisharrastajien kerho Cupido on perustettu vuonna 1989 ja kasvikerho Pulsatilla 1992. Molemmat järjestävät esimerkiksi luentoja, kerhoiltoja ja retkiä. Molemmilla on myös oma suojelutehtävänsä seuratessaan lajeja ja niiden elinoloja.

Pulsatilla sai nimensä kylmänkukan vanhasta tieteellisestä nimestä. Uhanalaisen, lähinnä vain Hämeenlinnan seudulla kasvavan hämeenkylmänkukan suojelu on ollut yhdistyksen tärkeimpiä hankkeita.

Toinen merkittävä kohde on ollut Hattelmalanjärvi. Tunnetun lintujärven lajisto köyhtyi uhkaavasti. Yhdistys teki aloitteita aarnimetsän rauhoittamisesta ja sai paikalle lintutornin. Lintuaktiivit rakensivat yhdistyksen omistukseen tulleen tornin talkoilla vuonna 1982, ja se on kunnostettu 2003.

Ahvenisto on ollut koko toiminta-ajan ilo ja päänvaiva. Rakennuskulttuurin ja luonnon suojelijat saivat yhdessä torjuttua olympiarakenteiden purkamisen. Yhdistys on tehnyt Ahvenistosta vuosien mittaan useita aloitteita ja kannanottoja, sitä mukaa kun alueelle on tullut uusia toimintoja ja harjun laitoja on käytetty eri tarkoituksiin. Pahin hiertäjä on ollut nykyhetkeen saakka moottorirata meluineen ja muine ympäristöhaittoineen.

Mieluinen saavutus on luontopolku. Vuonna 1977 ensi kerran ilmestynyttä Ahveniston luontopolkuopasta on päivitetty useaan otteeseen.

Kansallisen kaupunkipuiston perustaminen vuonna 2001 oli luonnonystäville suuri ilonaihe.

Yhdistys on tehnyt useita aloitteita alueen laajentamiseksi mm. Ahveniston suuntaan, mutta vielä tuloksetta. Kaupunkipuiston kehittäminen ei sentään pysähtynyt, Sibeliuksen metsän luonnonsuojelualue on sille hieno lisä.

Tänä vuonna luonnonsuojeluyhdistys on tehnyt yhden uuden suojelualue-esityksen.

Yhdistys kutsuu kahville Ahveniston nuotiokodalle ja ulkoilemaan Ahvenistolle lauantaina 11.5. kello 10 lähtien.

Päivän lehti

4.7.2020