Kanta-Häme

Luonto kaupungin sydämessä

Juhlafiilis täyttää Hämeenlinnan torin torstai-iltapäivänä.

Puoliltapäivin alkava koko kansan kesäjuhla kuuluu ympäristöministeriön julistamaan valtakunnalliseen Vihervuoteen, jonka teemana on suomalainen maisema.

Hämeenlinnassa tapahtuma lomittuu kaupungin vuoden 2016 Luonto ja vesi -teemaan. Lisäksi torilla ovat esillä ruoka, kartanot, kylät ja niiden tapahtumat. Kesäjuhla tarjoaa kaupunkilaisille tietoiskuja, musiikkia ja teatteria. Tarjolla on myös paljon maisteltavaa lähialueilta.

Lapset pääsevät muun muassa tutustumaan rekan hyttiin, katselemaan maailmaa mikroskoopin läpi ja osallistumaan Rantareitti-seikkailuun. Kyläpäälliköiden turpakäräjillä selviää, minkä kylän luonto on alueen paras.

Juhlan keskiössä on ympäristötaideteos Sinivihreä sydän. Sen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Hamk Lepaan rakennetun ympäristön hortonomiopiskelijat. Sydämenmuotoiseen puukehikkoon on istutettu suomalaista metsänpohjaa.

Teoksen ideoinut opiskelija Heli Nukki kertoo halunneensa tuoda esiin Hämeenlinnan luonnosta sekä metsät että veden.

– Valitsin materiaaliksi kukkien sijaan metsänpohjaa eli kunttaa kuvastamaan luonnon pysyvyyttä.

Varvikon keskellä on luonnonsoran muodostaman puron uoma, joka laskee puisen tynnyrin läpi.

– Tynnyri on yli satavuotias. Se löytyi yhden opiskelijan kotoa ladon perältä. Emme halunneet teokseen mitään uutta kukkaruukkua, koska teemana on kestävyys.

Teokseen on uponnut pinta-alaltaan noin 40 neliötä metsänpohjaa. Painoa varvikolla on 2 800–3 200 kiloa. Kunttaa kuoritaan metsistä hakkuiden yhteydessä, koska tuolloin metsänpohja myllättäisiin joka tapauksessa. Nukki kertoo metsänpohjan suosion osana viherrakentamista olevan kasvussa.

– Sopivassa paikassa se on helpompihoitoinen kuin nurmikko.

Sinivihreän sydämen materiaali on tuotu Hämeenlinnaan Kainuusta Puolangalta. Torilta se jatkaa perjantaina matkaansa Lepaalle, minne se istutetaan koealueeksi.

– Tulevaisuudessa se toimii opiskelijoiden oppimisympäristönä.

Sydämen rakentanut opiskelijaryhmä on ideoinut yhdessä Viherympäristöliiton kanssa Vihervuoden Mun maisema -kampanjan. Kampanja liittyy Vihervuoden sloganiin ”Minun maisemani – maalla ja kaupungissa”. Tiistaina alkaneessa kampanjassa on kesän aikana tarkoitus kerätä kuvia ja tarinoita suomalaisille tärkeistä maisemista.

– On mielenkiintoista nähdä, millaisia maisemia ihmiset nostavat esiin.

Omalla kuvallaan ja tarinallaan voi osallistua Mun maisema -kilpailuun, jonka pääpalkintona on kamera. Kilpailuun voi osallistua kesäjuhlan yhteydessä Hämeenlinnan torilla tai internetissä kilpailun sivuilla. Ajatuksiaan aiheesta voi jakaa sosiaalisessa mediassa myös osallistumatta kilpailuun liittämällä kuvaansa ja tarinaansa tunnisteen #munmaisema tai #vihervuosi.

Nukki kertoo miettineensä myös omaa mielimaisemaansa. Hän arvelee rakkaimpien muistojensa sijoittuvan lapsuudenmaisemiinsa Satakunnan kangasmetsiin ja järvimaisemiin. Toisaalta yhtä tiettyä on vaikea valita.

– Maanantaina palatessamme torilta sydämen rakentamisurakan jälkeen väsyneinä Lepaalle näytti Lepaanvirta todella kauniilta aurigonlaskussa. Sillä hetkellä se oli mielimaisemani. Häsa

Päivän lehti

14.8.2020