Kanta-Häme

Luonto kiittää lahopuusta

– Myrskyn jälkeen kiirehditään usein hyvinkin nopeasti korjaamaan tuulen kaatamia yksittäisiä puita ja oksia metsästä. Ne kannattaisi jättää lahoamaan ja lisäämään luonnon monimuotoisuutta.

Näin muistuttaa Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Petri Mäkelä.

Viime sunnuntaina riehunut Eino-myrsky on kaatanut paikka paikoin metsää. Myös kuntien ja kaupunkien omistamissa metsissä ja puistoissa on kaatunut puita ja pudonnut oksia.

Usein pienialaisiakin myrskytuhojen jälkiä siivotaan nopeasti hyönteistuhojen pelossa. Muutamasta tuulenkaadosta ei ole Petri Mäkelän mukaan mitään vaaraa.

– Metsistä raivataan vanhojakin kuusilahopuita, joilla ei ole enää mitään merkitystä kirjanpainajille, Mäkelä sanoo.

Kirjanpainajat tuhoavat kuusia syömällä tuoretta nilakerrosta kaarnan alta. Pystyyn kuolleet tai jo kaarnansa pudottaneet tuulenkaadot eivät kelpaa kuoriaisille. Ne voisi huoletta jättää metsään.

Laho elinehto hyönteisille 

Lahopuu on erittäin tärkeää monille uhanalaisille lajeille. Noin 5 000 metsässä elävää lajia on riippuvaisia lahopuusta ja sadat lajit ovat uhanalaisia lahopuun niukkuuden takia.

Lahoava puu lisää luonnon monimuotoisuutta tarjoamalla kasvualustan ja sopivan pienilmaston monille lajeille.

Kaatuneet puut ja pudonneet oksat luovat myös luonnollisen metsän tuntua esimerkiksi virkistysalueilla.

– Tämän vuoksi myrskyn tuottama lahoava puusto pitäisi jättää metsään niille sijoilleen, Petri Mäkelä kannustaa.

Osa myrskytuhoalueista on mahdollista suojella vapaaehtoisen METSO-ohjelma kautta. Tällöin maanomistaja saa korvauksen taloudellisista menetyksistä. Alue on myös mahdollista säilyttää omassa omistuksessaan. (HäSa) 

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic