fbpx
Kanta-Häme

Luonto rauhoittaa Koulutuskeskus Tavastian nuoret kuntoutujat

Joka lukuvuosi kymmenkunta Koulutuskeskus Tavastian opiskelijaa aloittaa opintojen rinnalla myös lääkinnällisen kuntoutuksen.

Kyseessä on Kelan kaksivuotinen OPI -kehittämishanke, jonka tavoitteena on ehkäistä syrjäytymisuhan alla olevien opiskelijoiden opintojen keskeyttäminen.

– Olemme saaneet hyvää palautetta nuorilta itseltään, opettajilta sekä myös Opetushallitukselta. Olen kuullut monen opettajan kertovan, että ilman meidän panostamme moni nuori olisi jo keskeyttänyt opintonsa aikoja sitten, iloitsee OPI -hankkeen projektipäällikkö Ulla Kauranen Kiipulan kuntoutuskeskuksesta.

Kuntoutuskurssi rakentuu 15 ryhmämuotoisesta kuntoutuspäivästä, jolloin on tarkoitus harjoitella erityisesti sosiaalista kanssakäymistä. Ryhmätapaamisissa noudatetaan paitsi oppilaitoksen yleisiä sääntöjä, myös ryhmän keskinäistä lupausta vaitiolovelvollisuudesta.

– Moni hankkeeseen osallistuva kärsii esimerkiksi paniikkihäiriöstä, jolloin ryhmäytyminen tavallisessa luokassa voi olla erittäin vaikeaa. Meidän ryhmämme ovat suhteellisen pieniä, joten oleminen on levollisempaa kuin tavallisella oppitunnilla, Kauranen sanoo.

Pienet teot ratkaisevat

Suomessa joka päivä neljä nuorta jää työkyvyttömyyseläkkeelle ennen aikojaan (HS 11.8.2012.) Presidentti Sauli Niinistön mukaan paras tapa ehkäistä syrjäytymistä on yhteistyö, sillä nuorten osallistaminen yhteiskuntaan alkaa ennen kaikkea pienistä ja paikallisista teoista.

Kelan OPI -hankkeen tavoitteet ovat valtakunnalliset, mikäli toivottuihin tuloksiin päästään yhteistyössä Kiipulan ja Koulutuskeskus Tavastian kanssa.

– Ryhmätoiminta on ollut nuorille tärkeää, sillä moni heistä kokee olonsa yksinäiseksi. Vertaistuki on ensiarvoisen tärkeää, Kauranen muistuttaa.

Tavoitteena valtakunnallisuus

Koulutuskeskus Tavastian opiskelijapalvelupäällikkö Päivi Kortesniemi kertoo, että OPI -hankkeen kohderyhmänä ovat toistaiseksi nimenomaan Koulutuskeskus Tavastian opiskelijat.

– Tällaista ei ole Suomessa tehty ennen, ja toistaiseksi tulokset ovat olleet hyvin lupaavia.

Tähän mennessä mukana on ollut yhteensä 30 nuorta kolmessa eri ryhmässä. Syksyllä aloittavan neljännen eli viimeisen ryhmän jälkeen Kela tekee päätöksen siitä, miltä hankkeen tulevaisuus näyttää, ja tehdäänkö kuntoutuksesta mahdollisesti myös valtakunnallista toimintaa.

Yhteistyö on kantanut hedelmää. Kortesniemen mukaan hankkeen positiiviset tulokset lupaisivat hyvää myös jatkon kannalta.

– Me jännitimme etukäteen muun muassa sitä, miten nuoret itse ja muut opiskelijat kokevat kuntoutuksen. On ollut mukava huomata, että nuoret osaavat olla todella suvaitsevaisia toisiaan kohtaan, Kortesniemi sanoo. (HäSa)

Menot