fbpx
Kanta-Häme

Luonto tarjoaa aineksia mökin lääkekaappiin

Unohtuiko laastarit ja päänsärkylääke kauppaan? Ei hätää, apu löytyy takapihalta tai lähimetsästä.

Luonnonvaraisia yrttejä ja kasveja on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin aina ja jo muutaman kasvin opettelu tuo joustavuutta kesäapteekkiin. – Usein jo kesämökin pihapiiristä löytyy runsaasti aineksia monenlaisen vaivan hoitoon, kuten esimerkiksi kivun lievitykseen, haavoihin ja pieniin ruhjeisiin, hyönteisten pistoihin, auringonpolttamiin sekä alkavaan kesäflunssaan, kertoo hauholainen luontaisterapeutti ja yrttikasvattaja Irma Sato-Ranta.

– Kannattaa kuitenkin muistaa, että luonnon omaa apteekkia käytetään ensihoitona ja mikäli oireet jatkuvat tai pahenevat, tulee aina hakeutua lääkäriin.

Näin hoidat erilaisia vaivoja

Kivun lievitys

Mesiangervo on luonnon vaihtoehto särkylääkkeille.

Mesiangervosta voidaan hauduttaa teetä ja sen lehtiä voidaan käyttää myös jalkakylpynä väsyneille ja kipeytyneille jaloille. Se sisältää aspiriinin tavoin kipua lievittäviä salisylaatteja, joten mikäli olet allerginen tai käytät verenohennuslääkkeitä, tulee mesiangervoa käyttää varoen.

Haavojen hoito ja hyönteisten pistot

Piharatamo on kesäapteekin monipuolinen aarre. Piharatamon antibakteerinen lehti on luonnon parhaita haavalaastareita ja tulehdusta hoitavana se käy myös hyttysten tai paarmojen pistoihin.

Teeksi haudutettuna sitä voidaan käyttää myös vilustumisoireisiin.

Piharatamo hoitaa sidekudoksien tulehdusta joten se sopii erityisen hyvin vammoihin, joissa on turvotusta ja tulehdusta. Piharatamosta voi tehdä kääreen esimerkiksi kipeytyneeseen polveen. Valmista kääre laittamalla iso määrän lehtiä puhtaan pyyhkeen päälle, riko hieman lehtien pintaa vaikka kaulitsemalla, kiedo pyyhe polven ympäri, kiinnitä sideharsolla ja anna vaikuttaa yön yli.

Auringonpolttamat

Aurinpolttamiin löytyy parhain lievitys jääkaapista: piimän ja maitorahkan lievä happamuus rauhoittaa ja viilentää palanutta aluetta. Myös laventeliöljy sopii hyvin auringonpolttamien hoitoon.

Paikallisiin punoituksiin voi kokeilla piharatamon lehteä.

Pihatähtimö eli vesiheinä on myös loistava apu erilaisiin ihon tulehduksiin ja turvotuksiin, koska se sisältää paljon ihoa uudistavaa piitä, kaliumia ja kosteuttavia nesteitä.

Vesiheinää voidaan käyttää piharatamon tapaan hauteena.

Flunssan hoito

Kuusenkerkät ovat oivallinen flunssalääke sellaisenaan suussa pureskeltuna, salaatin joukossa tai teeksi haudutettuna.

Kuusenkerkkiä ei kuitenkaan saa kerätä ilman maanomistajan lupaa. Myös nokkonen voimistaa ja vahvistaa elimistön luonnollista puolustusmekanismia. Villivihannekset osana ruokavaliota pitävät tehokkaasti huolta yleiskunnosta.

Vatsavaivat

Voikukka on vatsan ystävä. Kokeile voikukkaa salaatin joukossa tai teeksi haudutettuna jos kärsit esimerkiksi ummetuksesta tai muista ruuansulatusvaivoista.

Voikukka tunnetaan myös nesteitä ja kuona-aineita poistavista ominaisuuksistaan. Kamomillatee helpottaa vatsan kouristuksia.

Mustikoita on tunnetusti käytetty vatsan hoitoon, joko tuoreena tai jauheeksi kuivattuina, jolloin niiden on todettu olevan erittäin tehokas apu esimerkiksi ripuliin.

Naisten vaivat ja lemmen taiat

Puolukanlehdistä haudutettua teetä voi kokeilla lievittämään virtsatietulehduksen ensioireita. Erityisesti sianpuolukan lehdissä on runsaasti tulehdusta hoitavaa arbutinia. Puolukan marjojen happamuus auttaa pitämään bakteerien leviämisen kurissa.

Tuoreita puolukanlehtiä haudutetaan noin yksi ruokalusikallinen kuppia kohti. Oireiden jatkuessa tai voimistuessa on syytä kääntyä lääkärin puoleen.

Poimulehti eli hiirenhame on todellinen naisten yrtti, joka sopii niin salaattilautaselle, teemukiin kuin ihonhoitoonkin.

Poimulehti tunnetaan sen hormonaalista toimintaa tukevista vaikutuksista ja siitä voi olla apua esimerkiksi epäsäännöllisen kuukautiskierron tasoittamiseen.

Poimulehden pinnalle kerääntyvät ja kasvin itse uuttamat kastehelmet ovat varsinaista kauneusvettä ihonhoitoon käytettäväksi.

Perinteen mukaisesti poimulehti tyynyn alla saattaa herkistää myös romanttisille ajatuksille.

Varsinaisena lemmenrohtona on käytetty liperiä eli lipstikkaa, joka puhtia ja energiaa antavana yrttinä saa homonitkin hyrräämään.

Menot