Kanta-Häme

Luontopolkua ja rantalaiduntaa

Satoja metrejä tuppeensahattua lankkua ja lehtikuusta. Niistä ovat Katumajärven pohjoisrannalle Kahilistoon pitkospuut ja komea lintutorni tehty.

Tornin rakennusmateriaali on kuljetettu Hämeenlinnaan aina Uralin takaa. Noin 400 metriä alkuvuodesta roudan päälle asennettua pitkospuuta on puolestaan hankittu koto-Suomesta.

Honkalanrannan luonnonsuojelualueeksi ristitityssä retkikohteessa on kyse kaikille avoimesta virkistyskohteesta.

Luontopolku on tavoitteena saada valmiiksi tänä vuonna.

Tekeillä on vajaa kilometri polkua, johon valmistuu erilaisia luontoaiheisia rasteja kaupunkilaisille, päiväkotiryhmille ja koululaisille

Alueella on aikanaan vaikuttanut Katisten kartanon neljä rusthollia eli ratsutallia ja mäkitupalaisia eli maa-alueella vuokralla olleita torppareita.

– Tämä ei ole koskaan ollut hyvää peltoa, mutta tässä on ollut raivattu rantalaidunmaisema 1760-luvulta 1960-luvun taitteeseen, luonnonsuojelualueen kehittämisen veturiksi ryhtynyt Pekka Honkala sanoo

Nyt Honkalanrannasta tavoitellaan uudestaan perinnemaisemaa, jota jatkossa laiduntavat lampaat. Toistaiseksi kelit ovat olleet liian kylmiä karitsoille.

– Vuoteen 1959 asti isoisälläni oli alueella lehmiä, hevosia ja lampaita.

Vuonna 1975 viljelykset loppuivat. Ranta kasvoi hiljalleen ryteiköksi.

Nyt puolet kuuden hehtaarin alueesta on laidunnettavissa.

– Tästä saattaa tulla sellainen perinnemaisema, mikä tässä on aikaisemmin ollut.

Lintutorni ja pitkospuut syntyivät talkootyönä. Rakentamisen otti urakakseen Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys. Ryteikön harventamisessa ja tornin paaluttamisessa oli apuna myös kirvesmiehiä.

– Yksissä talkoissa oli jopa 30 ihmistä mukana. On ollut älyttömän hienoa, että myös paikalliset ihmiset ovat antaneet apunsa alueen rakentamiseen, yhdistyksen puheenjohtaja Juhani Kairamo iloitsee.

Tornin tasanne on noin viiden metrin korkeudessa. Pitkät paalut mahdollistavat, että seuraavan seisomatason voisi rakentaa noin kahdeksan metrin korkeuteen.

Tilava torni on tarkoitettu palvelemaan paitsi lintuharrastajia, myös paikallisia asukkaita ja koululaisia. Seisomataso on noin parikymmentä neliömetriä.

Laavu ja leiripaikka ovat hyvää vauhtia valmistumassa. Lampaat saavat yömajakseen ladon, josta puolet on varattu puolet varastoksi, biovessaksi ja puuliiteriksi.

Karitsat eivät ole vielä ilmestyneet luonnonsuojelualueen ympäristöön, mutta sekin tapahtunee lähiaikoina. Noin puolet kuuden hehtaarin alueesta on laidunnettavissa.

Lauantainen kansallinen Tornien taisto -niminen lintubongaus-tapahtuma alkoi tornilla heti aamutuimaan kello viisi.

– Eniten lajeja näkee parin ensimmäisen tunnin aikana, kun linnut ovat virkeimmillään, Kairamo kertoo.

Keskipäivään mennessä yhdistyksen lintukvartetti oli ehtinyt havaita noin 60 erilaista siivekästä.

– Puolilta päivin tahti hidastuu, kun suurin osa linnusta lepäilee.

Pensastasku oli päivän yllättävin bongaus. Sitä tavataan yleensä pakettipelloilla. Toinen yllätys oli, että yhtään pääskystä ei lauantaina Honkalanrannassa näkynyt. HÄSA

Päivän lehti

5.7.2020