Kanta-Häme

Luotettavuutta ostetaan rahalla

Erilaisia yrityksille myönnettäviä sertifikaatteja eli laatutodistuksia on kaiken kaikkiaan noin 130 erilaista maailmassa.

Työ- ja elinkeinoministeriön ylitarkastaja Linda Piirto määrittelee hyvän sertifikaatin tärkeimmäksi tunnusmerkiksi avoimuuden.

– Luotettavuutta tulee voida arvioida helposti. Kuluttajan täytyy saada tietää ainakin, mitä sertifikaatti mittaa, millä kriteereillä se on myönnetty ja kuka sen takana on.

Yleensä sertifikaatteihin kuuluu Piirron mukaan myös säännöllinen arviointi, sillä useimmiten niitä myöntävä taho haluaa saavuttaa uskottavuutta.

Ongelmallista erilaisissa sertifikaateissa onkin se, että sellaisen voi myöntää aika lailla kuka tahansa. Pelkkä kehystetty todistus yrityksen seinällä ei aina kerro puolueettomasta arvioinnista.

Tavoitteena profiilinkohotus

Suomessa harmaan talouden torjuntatalkoisiin ovat osallistuneet hallituksen lisäksi myös eri alat ammattiyhdistyksineen.

Esimerkiksi kampaamo- ja kauneusalan Luotettava kauneus -sertifikaatin tarkoituksena on todistaa, että yrittäjän vastuuvakuutukset ovat kunnossa. Asiakasyrityksen hakiessa sertifikaattia yrityksen työntekijöiden koulutus sekä palkkaus tarkistetaan.

Toimitusjohtaja Mikaela Albäck kertoo ohjelman analysoivan asiakasyritysten yrityksen raportteja automaattisesti joka toinen viikko.

Asiakasyrityksiä on yhteensä kuutisenkymmentä ympäri Suomea. Yhteydessä yritykseen ollaan, mikäli ongelmia ilmenee.

– Henkilökohtaisia valvontakäyntejä emme tee. Silloinhan hinnatkin olisivat toisenlaiset.

Yhden naisen tai miehen kampaamolle sertifikaatti maksaa 340 euroa vuodessa.

– Meidän yrityksemme haluavat nostaa kauneusalan profiilia, sillä harmaa talous on ollut voimissaan kauneusyritysten keskuudessa myös Suomessa.

Finas: Sertifiointi kaupallista toimintaa

FINAS-akkreditointipalvelun tehtäviin kuuluu esimerkiksi viranomaisten asettamiin vaatimuksiin perustuvia pätevyyden arviointeja. Finasin roolina on akkreditoida niitä sertifiointielimiä, jotka akkreditointia haluavat ja käyttää kansainvälisiä, sertifiointielimille asetettuja akkreditointivaatimuksia.

Finasilta ei haluttu kommentoida pienten ja keskisuurten yritysten sertifikaatteja. Sen mukaan sertifiointi on kaupallista toimintaa, jossa eri tahot voivat vapaasti myöntää omien kriteeriensä mukaisia sertifikaatteja.

Esimerkiksi Luotettavan kauneuden kaltaisia, alan omia sertifikaatteja myöntäviä organisaatioita ei ole akkreditoinnin piirissä. Finasilta kerrotaan, etteivät alojen omat sertifiointiohjelmat eivät edes täytä akkreditointivaatimuksia. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic