Kanta-Häme

Luotsi-säätiön jatkoa mietitään taas - kaupunki leikkaa palveluiden ostosta lähes puoli miljoonaa

Työvalmennussäätiö Luotsin pitää laatia liiketoimintasuunnitelma pikavauhtia. Kaupunki toivoo Luotsin keskittyvän jatkossa kaikkein vaikeimmin työllistettäviin.
Muun muassa Luotsin kierrätyskeskus toimii nykyisin Tiiriössä Gigantin entisissä tiloissa. Arkistokuva Terho Aalto.

Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsin asemaa on pohdittu Hämeenlinnassa jo pitkään.

Tilanteeseen pyritään nyt saamaan ratkaisu vielä tämän vuoden aikana ennen ensi vuoden sopimuksien solmimista.

 

Luotsin hallitus ehdotti elokuussa toiveen, että säätiö pääsisi ns. in house -asemaan suhteessa Hämeenlinnan kaupunkiin ja muihin palvelunhankkijoihin. In house -asema tarkoittaisi sitä, että kaupunki voisi ostaa säätiöltä palveluita ilman kilpailutusta.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus linjasi maanantaina, että Luotsin palveluiden ostoa vähennetään ensi ja seuraavana vuonna yhteensä 456 000 eurolla tämän vuoden tasosta.

Tämä vaatii toiminnan sopeuttamista ja kaupunginhallitus edellyttää myös, että Luotsin tulee esittää liiketoimintasuunnitelma.

– Sen perusteella ratkaistaan, olisiko in house -asema toteutuskelpoinen malli, vai toimiiko Luotsi jatkossa markkinoiden ehdoilla, sanoo kaupungin strategiajohtaja Markku Rimpelä.

 

Luotsin toimitusjohtaja Heikki Rantala kertoo, että hän voi tässä vaiheessa tiedottaa ainoastaan aikatauluasioista.

Luotsi-säätiön hallitus on nimennyt muutostyöryhmän, joka valmistelee kaupunginhallituksen edellyttämiä toimenpiteitä nopealla aikataululla. Luotsin hallitus kokoontuu ensi viikon keskiviikkona ja toimenpiteistä kerrotaan säätiön henkilökunnalle torstaina 1. marraskuuta.

 

Markku Rimpelä sanoo, että Luotsin toivotaan jatkossa keskittyvän kaikkein vaikeimmin työllistettäville henkilöille tarjottaviin palveluihin.

Kaupunginhallitus asetti aiemmin työryhmän selvittämään Luotsin tilannetta. Työryhmän näkemyksen mukaan esimerkiksi Luotsin kuntouttavan työtoiminnan palvelut ovat monipuoliset ja niitä olisi vaikea korvata muiden toimijoiden avulla.

Sen sijaan vammaisille ja mielenterveyskuntoutujille hankitut palvelut on mahdollista ostaa myös vapailta markkinoilta.

 

Luotsin palveluita on Markku Rimpelän mukaan tarkasteltava osana laajempaa kokonaisuutta. Siihen vaikuttavat muun muassa valmisteilla oleva sote- ja maakuntauudistus sekä työllisyyspalveluiden muut muutokset.

Kaupungintyöllisyyden hoidon kokonaisuutta kehitetään vastaamaan paremmin kaupungin tarpeita. Alunperin ajatuksena oli, että Luotsin palveluiden ostosta olisi leikattu jo ensi vuonna 450 000 euroa, mutta nyttemmin leikkaus on päätetty jakaa kahdelle vuodelle.

Luotsi-säätiö on myös jättänyt kaupungille 90 000 euron suuruisen akordianomuksen eli anomuksen lainan anteeksiantamisesta. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan perusteita tähän ei ole. HÄSA

 

Luotsi-säätiö

Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsi on perustettu vuonna 2004.

Sen perustivat Hämeenlinnan kaupunki, Seutukeskus Oy Häme, Invalidiliitto, Suomen mielenterveysseura, Sininauhaliitto, Hämeenlinnan seudun kehitysvammaisten tuki ry sekä Etelä-Hämeen tukipiiri ry.

Luotsi tuottaa sosiaalista työvalmennusta, työllistämis- ja työtoimintapalveluita sekä kuntouttavaa työtoimintaa.

Hämeenlinnan kaupunki on ostanut luotsilta palveluita noin 2 miljoonalla eurolla vuosittain.

Kuusi toimipistettä

Lounasravintola Sampola (Brahenkatu 26, Hml)

Luotsin pukuvuokraamo, ompelimo, kierrätyskeskus ja löytötavaratoimisto (Parolantie 66, Hml)

Rakennuskierrätys (Suosaarentie 4, Hml)

Työtoiminta Viisari ja Majakka, valmennuspalvelu ja hallinto (Parolantie 34, Hml)

Toimintakeskus Lammi, paja- ja työtoiminta (Palkisillantie 6, Lammi)

Toimintakeskus Lammi, päivätoiminta (Evontie 8, Lammi)