Kanta-Häme

Luottamuksen ammattilaiset

Neuvolan tehtävät ovat viime vuosina muuttuneet. Terveydenhoitajat Elina Autere ja Riikka Leminen kertovat, että enää ei käynneillä olla kiinnostuneita pelkästään pituudesta, painosta ja hemoglobiinista.

– Neuvola-sana on vähän vanhahtava, koska se antaa sellaisen kuvan, että täällä vain jaellaan ohjeistuksia. Todellisuudessa käynti sisältää paljon keskustelua, kuuntelua ja yhdessä miettimistä, Leminen sanoo.

Yhä useammin neuvolan työntekijät törmäävät vastaanotoilla lasten kehityskysymysten lisäksi mielenterveys- ja päihdeongelmiin, vanhemmuuden vaikeuksiin, työttömyyteen sekä parisuhteen kiemuroihin. Toisinaan oman osaamisen rajat tulevat ammattilaisillakin vastaan, eikä oikeita sanoja löydy. Autereen mukaan inhimillisyytensä pitää voida myöntää.

– Joskus on todettava, että valitettavasti en nyt osaa sanoa tähän asiaan mitään, mutta yritän ottaa selvää. Inhimillisyys on juuri sitä, että ei yritä olla kaikkitietävä. Se saattaa jopa herättää luottamusta asiakkaissa, Autere kertoo.

Yleisin vanhemmuuden ongelma on liiallinen neuvotteluhalukkuus. Lemisen mukaan kaksivuotiaan lapsen kanssa ei esimerkiksi tarvitse keskustella siitä, milloin on ruoka-aika tai joko sopisi mennä nukkumaan.

– Vanhemman tehtävä on sanoa ikävä ei-sana. Lapsenkin on tärkeää oppia kestämään pettymyksiä ja tuntea rajansa.

Ongelmia tuottavat joskus myös vanhempien menneisyyden käsittelemättömät demonit.

– Kaikki eivät ole saaneet mallia siitä, miten olla äiti tai isä. Perheellistymisen myötä myös omat lapsuuden haamut saattavat nousta pintaan, Leminen kertoo.

Luottamuksen voittaminen on neuvolakäyntien suurin tarkoitus. Autereen ja Lemisen mukaan monien vanhempien mielessä elää edelleen myytti täydellisestä vanhemmasta, jolta kaikki asiat luonnistuvat. Epäonnistumisten ja pettymysten kokemusten kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä puhuminen helpottaa.

Aina aloitteen ei voi odottaa tulevan asiakkaalta. Autere ja Leminen kertovat, että reilu kysymys hoitajan taholta on monesti parempi kuin molemminpuolinen vaikeneminen.

– Toisinaan odotushuoneessa näkee ihmisiä, joilla on selvästi jokin rooli päällä. Jos roolin esittäminen jatkuu, kysyn, että jaksatko sinä oikeasti noin hyvin kuin miltä näyttää. Totuuden sanominen on kuitenkin jokaisen omatunnon kysymys, Autere kertoo.

Neuvolakäynnillä esiin tulleet asiat kirjataan ylös. Kirjaukset auttavat seuraavaa hoitajaa ymmärtämään, mistä viime tapaamisella keskusteltiin ja tarjoamaan oikeanlaista apua. Autereen ja Lemisen mielestä kirjaukset eivät aiheuta luottamuspulaa.

– Jos äiti on valittanut viime tapaamisella väsymystä, ja mikäli seuraavalla kerralla väsymyksestä ei ole tietoakaan, totta kai sekin kirjataan. Emme kalastele pelkästään kielteisiä asioita, Autere vakuuttaa.

Perheet ovat muuttuneet ydinperhemallista kohti uusperheitä, sateenkaariperheitä ja yksinhuoltajien perheitä. Samalla perheiden kulttuuritausta on monipuolistunut ja maahanmuuttajaperheet sekä tulkit ovat jokapäiväinen näky neuvolan käytävillä.

Tukiverkot ja auttavat kädet eivät myöskään enää perustu isovanhempien hartiapankkiin. Ammattilaisvetoisista vertaistoimintaryhmistä ja Internet-maailmasta on tullut merkittävä jatke neuvolatyölle.

– Usein kuulee, että ystävien ja tuttavien kanssa on sovittu sosiaalisessa mediassa vaikka siivousvuoroista, joissa ensin siivotaan yhden ystävän luona porukalla ja seuraavana päivänä toisen ystävän luona, Leminen sanoo.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic