Kanta-Häme

Luottamus katkolla ehkä jo ensi viikolla

Kaupunginvaltuutettu Kari Ilkkalan (ps.) luottamus saattaa tulla valtuuston arvioitavaksi jo reilun viikon kuluttua, vaikka koko kaupunginhallituksen luottamusta tutkiva tilapäinen valiokunta jatkaa yhä työtään.

Ilkkala on tunnustanut poliisille ns. Sambian tietovuodon, joka liittyi Sunny Car Centerin rahoituskuvioihin. Hän myös vahvisti asian Hämeen Sanomille tällä viikolla.

Kuntalain mukaan ”valtuusto voi tutkimuksen tai oikeudenkäynnin ajaksi pidättää luottamushenkilön toimestaan, jos hänen voidaan todennäköisin syin epäillä syyllistyneen virkarikokseen tai muuten menetelleen toimessaan velvollisuuksiensa vastaisesti.”

Tällöin kunnanhallituksen on vaadittava asianomaiselta selitys ja ilmoitettava siitä valtuustolle. Ennen valtuuston kokousta sen puheenjohtaja voi pidättää henkilön väliaikaisesti luottamustoimestaan.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) sanoo, ettei aio niin tehdä, koska hänet on mediassa leimattu osalliseksi Ilkkalan tietovuototapauksessa.

Hän luottaa siihen, että kaupunginjohtajat tuovat Ilkkalan mahdollisen pidättämisen luottamustoimista jo ensi maanantain kaupunginhallitukseen siinä valossa, että Ilkkala on nyt tunnustanut tietovuodon.

– Koska teossa on käytetty erityistä suunnitelmallisuutta ja häikäilemättömyyttä, kyseessä voi olla törkeä virka-aseman väärinkäyttäminen.

Jos asia ehtii seuraavaan kaupunginhallitukseen, se voi tulla esille valtuustossa jo 14. maaliskuuta.

Kiemunki ottaa esille myös toisen kaupunginhallituksen jäsenen Lulu Ranteen (ps.) kunnianloukkausoikeudenkäynnin. Hänen mukaansa kävi selville, että ns. Levi-gaten yhteydessä olisi myös valehdeltu eli että koko tapaus olisi ollut ennalta suunniteltu manööveri.

Ilkkala myöntää tietovuodon ja valehtelun, mutta selittää, ettei muita vaihtoehtoja ollut. Hän epäili kaupunginhallituksen joko saaneen virheellistä tietoa tai että rahoituksessa käytettäisiin laittomin keinoin hankittua rahaa.

Apualaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo, että nyt on syytä pohtia toisen prosessin aloittamista valiokunnan työn lisäksi.

– Olemme vielä median tietojen varassa. Jos ne pitävät paikkansa, kaupunginhallituksen tulee pohtia, esitetäänkö valtuustolle Ilkkalan pidättämistä luottamustoimistaan tutkimusten ajaksi.

Isosuo ja samoin tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja Pasi Vesala (sd.) sanovat, että mahdollinen kakkosprosessi ei vaikuta valiokunnan työhön.

– Meidän tehtävämme on selvittää, nauttiiko kaupunginhallitus valtuuston luottamusta. Siksi haastattelemme hallituksen jäseniä ja siihen menee aikaa.

Vesala sanoo, ettei valiokunta saa työtään valmiiksi maaliskuun valtuustoon.

– Toivottavasti huhtikuuhun se ehtii, mutta ennen sitä kaupunginhallitus antaa siitä lausuntonsa.

Valtuusto voi erottaa hallituksen, jos joku tai jotkut sen jäsenet eivät nauti valtuuston luottamusta. HÄSA

Menot