Kanta-Häme

Luottamuspaikat jakoon rivakasti

Neuvottelut luottamuspaikkojen jaosta on Hämeenlinnassa jo aloitettu. Ensimmäisessä kokoontumisessa sovittiin suhteellisen rivakasta aikataulusta.

– Tavoite on, että suuret linjat pystyttäisiin sopimaan 8. toukokuuta mennessä, kertoo kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja ja uusi valtuutettu Jenna Kankaanpää. Puolueet päättivät keskittää tiedottamisen neuvottelujen etenemisestä hänelle.

Suuret linjat tarkoittavat, että luottamuspaikat olisi jaettu siihen mennessä puolueiden kesken.

– Onhan se aika nopsa tahti, mutta tavoitteita pitää olla. Joka tapauksessa puolueiden sisäisiä henkilövalintoja on varmaan tuossa vaiheessa vielä auki.

Valtuustosopimus, tai miksi sitä tulevalla kaudella kutsutaankaan, päätettiin jättää suosiolla myöhemmäksi.

– Ajateltiin, että siitä kannattaa sopia ajan kanssa, eikä haluta venyttää luottamuspaikkaneuvotteluja. Hyvä jos sen saisi elokuuksi.

Sopimuksesta ei välttämättä ole tulossa niin yksityiskohtainen, kuin tälle kaudelle sorvattiin.

– Siitäkin on opittu. Jonkinlainen työtä ohjaava strategiapaperi kuitenkin tarvitaan.

Yksimielisyys vallitsee esimerkiksi siitä, että alueellista ja maakunnallista edunvalvontaa pitää nykyisestä terävöittää.

Kiirettä neuvotteluille tekee se, että konserniyhtiöiden yhtiökokoukset pitää kutsua koolle ja valintojen pitäisi niihin mennä olla selvillä.

– Ensimmäisessä neuvottelussa oli hyvä ilmapiiri ja yhteisymmärrys mm. siitä, että oikeille paikoille pitää saada oikeita ihmisiä. Joillekin paikoille on hyvä saada ammattilaisia.

Oman leimansa luo se, että Hämeenlinnan organisaatio muuttuu kesäkuun alusta ja lautakuntien määrä vähenee. Lisäksi kesken vaalikauden tapahtuu isoja muutoksia.

Jos ja kun sote-uudistus toteutuu vuoden 2019 alusta, sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntaan.

– Toivottavasti tämä ei merkitse sitä, että sosiaali- ja terveyslautakunta koettaisiin jotenkin vähempiarvoiseksi muihin verrattuna, Kankaanpää pohtii.

Neuvottelujen yhteydessä on jo mietitty mm. sitä, että puolueet saattavat vaihtaa lautakuntien jäseniä kesken kauden, koska koko toimintaympäristö muuttuu.

– Se on mahdollista, mutta ehkä ei kokonaisia lautakuntia ruveta valitsemaan kesken kauden.

Kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajien paikat jaettaneen suuruusjärjestyksessä kokoomuksen ja SDP:n kesken. Muita linjauksia ei ole vielä tehty.

– Olemme avoimin mielin. On hyvä katsoa kokonaisuus ennen kuin mitään lyödään lukkoon.

SDP esimerkiksi määrittelee neuvottelutavoitteensa vasta tämän viikon lopulla. Muutkaan puolueet vielä halua yksilöidä, millaisia asemia nyt havitellaan.

– Ensimmäinen neuvottelu oli vasta tunnustelua, nykyinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd.) korostaa.

Hämeenlinnan lautakunnat ovat kesäkuun alusta alkaen sivistys- ja hyvinvointilautakunta, kaupunkirakennelautakunta sekä sosiaali- ja terveyslautakunta.

Lisäksi ovat maakunnallinen pelastuslautakunta, alueellinen jätelautakunta ja lakisääteinen tarkastuslautakunta.

Tavoitelluin luottamuselin lienee kuitenkin kaupunginhallitus. Valinnat tekee valtuusto ensimmäisessä kokouksessaan 5. kesäkuuta. HÄSA

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic