Kanta-Häme

"Luottamusta on vaikea palauttaa"

– Tässä on sen verran monta kertaa poikettu sovitusta, että luottamusta asioiden sujumiseen on vaikea palauttaa.

Näin sanoo hattulalainen Mia Häggman, jonka viisivuotiaan pojan esikoulukyydeissä on ollut epäselvyyksiä. Tietokatkosten takia poika on kahdesti kotimatkalla jätetty bussin kyydistä yksin pysäkille ison tien varteen, vaikka vanhempien kanssa on sovittu, että jompi kumpi on aina poikaa vastassa.

– Toisella kertaa bussi tuli etuajassa ja toisella kertaa pojan piti tulla taksilla, eikä meille ilmoitettu muutoksesta emmekä tienneet olla häntä vastassa. Kouluikäisen lapsen kohdalla tämä ei varmasti haittaisi, mutta nyt puhutaan lapsesta, joka täyttää vasta loppuvuodesta kuusi vuotta, Häggman sanoo.

Taksi olisi ollut paras

Mia Häggman kertoo, että perhe oli keväällä hyvin tyytyväinen, kun poika sai päätöksen kuljetuksen järjestämisestä. Sen jälkeen alkoi kangertelu, sillä tieto käytännön järjestelyistä on tullut joko aivan viime tipassa tai sitä ei ole tullut ollenkaan.

– Ensin oli tieto, että poika kulkee aamulla bussilla pysäkiltä ja tulee päivällä taksilla kotipihaan. Se olisi ollut meidän kannaltamme erittäin hyvä järjestely, mutta sitten tulikin tuli muutos, että taksipäiviä on vain kaksi viikossa ja nyt enää yksi. Ja tosiaan kerran meille unohdettiin ilmoittaa muutoksesta kokonaan, ja poika tuli kävellen isolta tieltä kotiin, Häggman kertoo.

Hän sanoo ymmärtävänsä, ettei paluubussin aikataulua voi ilmoittaa minuutilleen, sillä kuljetettavien lasten määrä ja tilanteet muutenkin vaihtelevat päivittäin. Siksi perhe olisi toivonut, että poika kuljetettaisiin kotiin taksilla.

Hän kertoo, että asiasta on keskusteltu useaan otteeseen kunnan edustajien kanssa ja tilanteeseen on luvattu parannusta. Mia Häggmania ihmetyttää tietokatkosten lisäksi asian periaatteellinen puoli.

– Samanlaisia ongelmia on ollut eri puolilla maata. Suuresti ihmettelen sitä, että koulu- tai esiopetusmatkan vaarallisuuden arvioi tietokoneohjelma. Kukaan ei käy paikan päällä tutustumassa tilanteeseen. Ja päiväkoti-ikäistä lasta pidetään ilmeisen kykeneväisenä kulkemaan yksin pysäkille ja sieltä kotiin, hän hämmästelee.

”Tietokatkot aina valitettavia”

Hattulan varhaiskasvatusjohtaja Sari Nikula-Heino sanoo olevansa pahoillaan kyytien ongelmista ja sanoo ymmärtävänsä Häggmanin perheen huolen.

– Tällaiset tietokatkoksista johtuvat tilanteet ovat aina erittäin valitettavia, eihän niitä voi hyväksyä, hän sanoo.

Varhaiskasvatusjohtajana hän on tehnyt kuljetuspäätöksen esiopetukseen, ja kuljetusten käytännön järjestelyistä vastaa koulutoimi.

Nikula-Heino kertoo, että asiasta on keskusteltu niin perheen, koulutoimiston kuin liikennöitsijänkin kanssa. Liikennöitsijän kanssa on sovittu, että mikäli bussin aikatauluihin tulee yllättäviä muutoksia, kuljettaja soittaa pojan vanhemmille.

– Turvallisuus on meille erittäin tärkeää. Kuljetusjärjestelyt on tarkistettu ja olemme nyt yrittäneet varmistaa, että tieto aikatauluista ja kyydeistä eri päivinä on vanhemmilla, päiväkodilla ja liikennöitsijöillä. Toivon, että voimme palauttaa luottamuksen siihen, että lapsen voi jättää turvallisesti kuljetukseen, Nikula-Heino sanoo.

Hänen tietojensa mukaan muut esiopetuskyydit ovat sujuneet syksyn aikana hyvin. Sivistystoimenjohtaja Jari Wihersaari kertoo, ettei koulukyydeistä ole myöskään tullut valituksia. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic