Kanta-Häme

Luottotiedot menettäneiden asunnonsaantia pyritään helpottamaan

Jos luottotiedot ovat menneet, voi asunnon saaminen osoittautua lähes mahdottomaksi.

Useat vuokranantajat edellyttävät asukkaalta kotivakuutusta. Vakuutusyhtiöillä ei kuitenkaan ole velvollisuutta myöntää sitä ihmiselle, jolla on maksuhäiriöitä.

Tilanteeseen pyritään etsimään ratkaisua uudella pilottivaiheessa olevalla huoneistoturvavakuutuksella, joka korvaa muun muassa huoneiston kiinteille sisustuksille aiheutetut ilkivaltavahingot sekä kolmannelle osapuolelle aiheutetut vahingot, kuten vesivahingot.

Vakuutusta kokeillaan noin 2 000 tukiasunnossa loppusyksystä lähtien. Hämeenlinna ei kuulu kokeilun pilottivaiheeseen.

Hämeenlinnan Asunnot oy:n toimitusjohtaja Matti Riekkola uskoo tuotteella kuitenkin olevan kysyntää tulevaisuudessa.

– Se riippuu tietysti vakuutuksen hinnasta, mutta uskoisin huoneistoturvavakuutuksen olevan yksityisiä vuokranantajia kiinnostava tuote. Meidän asunnoissamme kotivakuutuksen saaminen ei ole velvoitettua, Riekkola sanoo.

Riekkola kuitenkin pohtii huoneistoturvavakuutuksen olevan tietynlaista vastuunsiirtoa vuokralaiselta vuokranantajalle.

– Meidän asunnoissamme tapahtuneesta ilkivallasta mennään viime kädessä käräjäoikeuteen.

Luottotietonsa menettäneiden asunnonsaannin helpottaminen on osa kolmevuotista toimenpideohjelmaa, josta hallitus antoi periaatepäätöksen kesällä. Asunnottomille tai sen riskiryhmään kuuluville on esimerkiksi vuoteen 2019 mennessä määrä osoittaa vähintään 2 500 uutta asuntoa tai asuinpaikkaa, valtaosa näistä pääkaupunkiseudulla.

– Maahanmuuttajat ja nuoret ovat (asunnottomuuden) kaksi ryhmää, jotka ovat kasvussa, sanoo ympäristöministeriön erityisasiantuntija Peter Fredriksson.

Suomessa oli viime vuonna lähes 7 900 asunnotonta. Suurimman ryhmän asunnottomista muodostivat edelleen tilapäisesti tuttavien tai sukulaisten luona asuvat. Etenkin tässä ryhmässä nuorten osuus oli suuri. STT-HäSa

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic