Kanta-Häme

Luottotoimittaja hyppäsi pois oravanpyörästä

Toimittaja Kai Merilän ja mäkihyppylegenda Matti Nykäsen symbioosi on ollut jotakin aivan muuta kuin normaali toimittajan ja haastateltavan suhde.

Luottotoimittajuus ja ystävyys ei kysynyt aikaa eikä paikkaa. Kun Merilän puhelin soi, oli lähdettävä.

Somerolainen Kai Merilä laskee kirjoittaneensa 16 vuoden aikana Seiskaan noin 240 Matti-juttua. Niiden pohjalta iltapäivälehdet sitten tekivät usein omia juttujaan.

Vuosi sitten Merilä päätti jättää Seiskan ja heittäytyä itsenäiseksi yrittäjäksi.

– Tuli se reissu täyteen. Jo parin vuoden ajan hieroin päätöstä. Olen perustanut nyt oman firman. Kirjoitan henkilöhaastatteluja Hymyyn, olen käynyt luennoimassa julkisuus- ja pr-kuvasta yrityksille ja oppilaitoksiinkin on pyydetty puhumaan, hän kertoo kuulumisiaan.

Merilä tullaan ehkä näkemään jossakin vaiheessa myös televisiossa.

Merilän Nykäs-jutut eivät noudatelleet perinteistä lehtijutun kaavaa, sillä niissä esiintyi varsin näkyvässä roolissa myös toimittaja itse.

– Mun Matti-jutuista tuli omanlaisensa formaatti. Huumoria yritin viljellä jutuissani parhaani mukaan. Matista muotoutui sellainen Turhapuro-tyyppinen hahmo.

Nykäsen ja myös monen muun Seiskan sivuilla poseeranneen julkkiksen luottotoimittajasta tuli vuosien mittaan myös itsestään julkkis.

Tuoreessa Luottotoimittaja-kirjassaan Merilä kertoo varsin suorasukaisesti siitä, miten julkkis- ja viihdejuttuja on tehty. Juttujen aiheita on keksimällä keksitty yhdessä haastateltavien kanssa, rakennettu tietoisesti heidän julkista kuvaansa, maksettu matkoja ja juhlittu yhdessä. Välillä juttujen totuudenmukaisuuden kanssakin on ollut vähän niin ja näin.

Merilä myöntää avoimesti, että hän ryyppäsi ja sohelsi varsinkin Matin matkassa.

– Kyllä mä jokusen päivän voisin vaihtaa pois. Lähdin itsekin mukaan siihen höyryämiseen. On ollut pippaloita ja jossakin vaiheessa aika rankkaakin ryyppäämistä.

Tästä kaikesta hän myös kertoo kirjassaan. Sitä hän kuitenkin joutui miettimään, kertooko pitkästä työ- ja viihdeputkesta seuranneesta burnoutistaan vai meneekö se liian henkilökohtaiseksi. Avoimuus on kuitenkin poikinut lukijoilta kiittävää palautetta.

– Siinä paloi kynttilät ja kaikki varakynttilätkin loppuun ja vaimo raahasi korvasta vetämällä lääkäriin. En oikein edes muista tiettyä ajanjaksoa. Tuntui vain, että kaikki tunteet olivat loppu.

Merilän kaveruus Matti Nykäsen kanssa on tallella edelleen, vaikka kiihkein symbioosivaihe on taaksejäänyttä.

Viimeksi Nykänen järjesti mediakohun ilmestymällä melkoisessa tuiskeessa Merilän kirjanjulkistukseen.

– Niinhän sitä sanotaan, että kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta, Merilä naurahtaa.

Näillä näkymin Kai Merilän kirjailijanura on saamassa myös jatkoa.

– Minua on pyydetty kirjoittamaan Robert Heleniuksesta ja parista muustakin henkilöstä. Lisäksi työn alla on fiktiivinen romaani. Mulla on pirun hyvä tarina yhteisen matkan tekevästä sukuyhteisöstä. HäSa

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic