Kanta-Häme

Luova tila löytää täyttäjänsä

Wetterhoffin talo on julistettu viittä vaille valmiiksi, vaikka vanhan rakennuksen peruskorjauksen aikataulu ja budjetti hieman pettivätkin. Tosin koko kortteli vapautuu rakennusmiehistä vasta vuoden päästä kesällä, kun sisäpihalle nouseva asuintalo valmistuu.

Remontti oli talossa luovaa työtä tekeville vuokralaisille iso koettelemus.

– Suurta urheiluhenkeä on vaadittu, kun ei aamulla töihin tullessa ole tiennyt, onko sähköä, valoa tai nettiyhteyttä. Ihailtavan sitkeitä sissejä vuokralaisemme ovat olleet, kiittelee Fredrika Wetterhoff-säätiön toiminnanjohtaja Hannele Yrjö-Koskinen.

Hänen mukaansa vain yksi vuokralainen pakeni peruskorjausurakkaa, eikä tullut enää takaisin. Lähtijä on korvautunut jo moninkertaisesti uusilla vuokralaisilla.

– Suunnittelussa vanhasta ja sokkeloisesta rakennuksesta kaivettiin jokainen neliösentti uudeksi vuokrattavaksi tilaksi, kertoo arkkitehti Anne Ranta-Eskola Arcare Oy:stä.

Uutta toimistotilaa syntyi kahdeksan huoneen ja noin 300 neliön verran. Koko talon tiloista on vuokraamatta enää kaksi huonetta, vaikka remontti on edelleen kesken.

Tuoreita yrittäjiä talossa ovat muun muassa hopeasepät Teija Halonen ja Heidi Pesu, nuoret suunnittelijat Jenni Saksa ja Karoliina Lundahl, luovaan alaan ja tekijänoikeuksiin erikoistunut asianajaja Suvi Lamminpää, muotoilutoimisto Siltanen & Sandberg ja imagokouluttaja Isa Karlsson.

Arkkitehti talon sisältä

Suunnittelun ja toteutuksen yhteensovittaminen kävi kätevästi, sillä arkkitehti työskentelee itsekin Wetterhoffin talossa.

– Vanhassa talossa tulee aina paljon yllätyksiä. Nyt vastaava mestari pystyi kysymään läheltä ja ratkaisuihin päästiin rivakasti, Ranta-Eskola toteaa.

Peruskorjaus on tehty vanhaa kunnioittaen ja monia pieniä detaljeja säilyttäen, vaikka esimerkiksi paloturvallisuussyyt vaativat asentamaan kierreportaat sokkeloisen talon parvekkeille.

– Takorautaisilla kaiteilla portaat saatiin näyttämään siltä, että ne olisivat aina olleet siinä, arkkitehti sanoo ylpeänä.

Ajan patinaa on jätetty näkyviin, vaikka uudet sähkölinjat, wc-tilat, hissi ja muut uudistukset oman tilansa ottivatkin. Toiminnanjohtaja Yrjö-Koskinen on erityisen tyytyväinen katutason Holvisaliin, joka on saanut oman sisäänkäyntinsä.

– Tästä tulee kaupungin kaunein huone. Saamme myös Palokunnankadulle koko talon mittaisen pation, joten talo tulee näyttämään hyvältä myös ulospäin.

Luova ala työllistää

Yrjö-Koskinen ylistää myös Luova tila -hanketta, jonka kautta lopullinen potku peruskorjaukselle syntyi.

– Yksi parhaista EU-hankkeista, missä olen koskaan ollut mukana.

Hankkeen projektipäällikkönä toiminut Hillevi Kaarlenkaski ja Verkatehdas Oy:n toimitusjohtaja Jouko Astor vakuuttavat, että kysyntää kaupungissa luoville tiloille löytyy jatkossakin. Nyt kriteerit täyttäviä tiloja on Verkatehtaan ja Wetterhoffin lisäksi Poltinahon Taidekasarmilla.

– Kannattaisi alkaa katsella jo seuraavaa kohdetta. Tilat täyttyvät nopeasti ja ne generoivat taas uusia työllistäviä pk-yrityksiä, Astor pohtii.

– Keskeistä on, että tila ei saa olla kohtuuttoman kallista ja se mahdollistaa yhteisöllisen toiminnan, Kaarlenkaski huomauttaa. (HäSa).