Kanta-Häme

Luovien alojen synkkiin työnäkymiin voi auttaa työkokeilu D-sign Luotsi -hankkeessa

Kuumaliimapyssyt höyryävät ja kaiverrin rapisee kipsisessä käsivaloksessa. Pöydillä on nappeja, unisieppareita ja tietokoneen näppäimistön palasia. Kierrätystavaraa pursuavan varaston ovesta näkyy vastamaalattuja lasten polkupyöriä, jotka ovat kuivumassa auringossa.

Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsin luovan alan D-sign Luotsi -hankkeen työtilassa Parolantiellä on päällä täysi tohina, vaikka on heinäkuun loppu. Hankevastaava Pauliina Polvinen kiertää pöydissä ohjaamassa kädentaitajia, jotka ovat hankkeessa työkokeilussa.

D-sign Luotsista löytyy luovien alojen koko kirjo. Mukana on ollut esimerkiksi korusuunnittelijoita, ompelijoita, graafikoita ja puuseppiä. Tällä hetkellä työkokeilijoita on 12, joista jokainen on saanut henkilökohtaisen suunnitelman. Jotkut voivat olla kokeilussa kuukauden ja toiset puoli vuotta.

Tavoitteena on se, että kokeilun jälkeen jokaisella on suunnitelma jatkosta. Se on yleensä työ- tai opiskelupaikka. Hankkeessa saa apua myös verkostoitumiseen sekä CV:n ja työnäytteiden kasaamiseen.

Työkokeilussa suunnitellaan ja toteutetaan erilaisten tuotteiden piensarjoja ja tilaustöitä. Tilaustyönä on tehty esimerkiksi Hämeen kuninkaallisen nukketeatterin puvustusta ja lavastusta

Useimmilla työkokeiluun tulevilla on luovan alan pohjakoulutus. Hanke on tarkoitettu niille alalle kouluttautuneille, jotka ovat jostain syystä ilman töitä tai suunnitelmia. Joukkoon pääsevät myös luovasta alasta kiinnostuneet.

– Ei ole vakavaa, jos työelämän haaveet muuttuvat. Tärkeintä on kokeilla rohkeasti, Polvinen sanoo.

Työkokeilun jälkeen suurin osa lähtee opiskelemaan, mutta jotkut valitsevat ihan toisenlaisen alan.

Yksi heistä on Suvi Mäntykangas, joka on ollut työkokeilussa helmikuun alusta asti. 24-vuotias vaatetusalan artesaani suunnittelee lähtevänsä opiskelemaan myyntialaa.

– En aio lähteä luovalle alalle, koska töitä ei ole enkä ole yrittäjähenkinen. Olen silti saanut työkokeilusta paljon.

Hankkeessa painotetaan Polvisen mukaan positiivisuutta ja avoimuutta, vaikka luovan alan työllisyysnäkymät ovat synkät.

– Luovalla alalla työllistyminen vaatii päättäväisyyttä, taitoja ja kykyä markkinoida itseään ja tuotteitaan.

D-signissa tehdään tuotteita lähinnä kierrätysmateriaaleista. Hanke toimii Luotsin omistaman Hämeenlinnan Kierrätyskeskuksen alaisuudessa.

Suurin osa projektien materiaaleista tulee kierrätyskeskukselta, mutta niitä saadaan myös lahjoituksina. Pajan nurkassa on esimerkiksi pino puisia telineitä, jotka on muotoiltu Hämeenlinnan Teatterin vanhoista henkareista.

Yhden pöydän ympärillä virkataan trikoosta pehmopupuja. Ne ovat menossa Kanta-Hämeen keskussairaalan synnytyslaitokselle. Vauvoille tehdään myös pipoja ja tumppuja, ja kankaat on saatu lahjoituksena Nansolta.

Luotsi on siirtänyt toimistonsa Aulangontieltä Parolantielle kevään aikana. Siellä toimii Viisarin toimipiste, jossa on työkokeilijoiden lisäksi kuntouttavassa työtoiminnassa olevia ja muilla tavoin tuettuja paikkoja.

D-sign Luotsi jatkuu nykyisessä muodossaan vuoden loppuun. Polvinen toivoo hankkeelle jatkoa, koska toiminnalle on selvästi kysyntää. Työkokeiluun on koko ajan tulijoita, vaikka kesällä on hiljaisempaa. HÄSA

Uusimmat