Kanta-Häme

Luovuttaa ei saa, vaikka olisi vaikeaa

28 vuotta ja valtava määrä urakoita takana. Tänä vuonna Hämeenlinnan yrittäjät valitsivat vuoden yrittäjäksi Kirvestyöt Timo Sollo Oy:n yrittäjät Timo ja Seija Sollon.

Kirvesmies Timo Sollo perustama yritys on monelle kantahämäläiselle tuttu. Saneeraustöitä tekevä yhtiö on pääosin toiminut Hämeenlinnan seudulla, ja pian 30 vuotta täyttänyt yhtiö on pystynyt toimimaan, vaikka rakennusalalla on takana hiljaisia vuosia.

– Hirveästi pitää tehdä töitä, että saa töitä, Sollo sanoo.

Hän kertoo yhtiön pärjäävän hyvän työporukan ansiosta ja sillä, ja että pienetkin urakat hoidetaan.

– Pitää olla hereillä koko ajan siitä, missä mennään.

Kirvestyöt Timo Sollo on lukujen valossa menestynyt hyvin. Viime vuonna yhtiö saavutti vajaan 2,4 miljoonan euron liikevaihdon, ja se on pysynyt hyvin kannattavana.

Yhtiö on kyennyt pitämään tuloksen voitollisena, vaikka liikevaihto on vaihdellut ajoittain voimakkaasti. Viime vuosina Sollo on kasvanut uudiskohteisiin, jota varten on perustettu uusi yhtiö Sollon Kodit ja Kiinteistöt oy.

Kiinteistöyhtiö on toiminut valtaosin Poltinahon alueella, jossa Sollon yhtiö kunnosti muun muassa vanhan varuskunta-alueen entisen sotilaskodin leipomorakennuksen ja hevoskengittämön.

Toistaiseksi tärkein tulonlähde ovat kuitenkin saneeraustyöt.

Tällä hetkellä alan ilmapiiri on epävarma. Timo Sollo mainitsee kesän, jolloin kyselyjen määrät kasvoivat ympäri Suomea, ja rakentamisen alan ilmapiiri oli myönteinen.

– Sitten yhtäkkiä olikin niin, kuin piano olisi pudonnut rappusia pitkin alas takaisin. Tilanne on uusi taantumiinkin. Rahaa on maailmassa aika paljon, mutta kukaan ei uskalla käyttää sitä, hän sanoo.

Sollo lisää, että Hämeenlinna rakennusalan kannalta on tärkeää, että kaupunki olisi muuttovoittoinen.

Timo Sollo perusti yrityksensä 1980-luvun lopussa muutaman vuoden alalla työskentelyn jälkeen. Yrityksen hän perusti lopulta käytännön syistä, koska erään työurakan vastaanotto edellytti sitä, että pystyi laskuttamaan.

Vuosikymmenten aikana yritys on kasvanut niin, että hänen palveluksessaan on tällä hetkellä 15 työntekijää. Kirvestyöt Timo Sollo on lisäksi perheyritys, jonka osakkaina ovat Sollon ja hänen vaimonsa lisäksi heidän kolme lastaan.

Yhtiössä onkin parhaillaan käynnissä sukupolvenvaihdos, ja hänen poikansa Joonas Sollo on siirtynyt vastaamaan yhtiöstä isän rinnalle.

Taantumavuosista huolimatta Timo Sollo suhtautuu tulevaan myönteisesti.

– Virtaa on kyllä vielä tehdä. Olen innokas käynnistämään erilaisia hankkeita, ja nyt on hyvä, että on ihmisiä katsomassa, että ne saatetaan loppuun.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic