Kanta-Häme

Luteet lumosivat löytäjänsä

Pitkäkämmenpikkumalluainen.

Siinä toinen harvinaisista ludelajeista, jotka hämeenlinnalainen Tuomo Vainio löysi Aulangon luonnonsuojelualueelta viime kesänä.

Vainio ei peittele intoaan esitellessään kuvaamiaan hyönteisiä.

Hänelle nuo neljä kirjainta l, u, d ja e tarkoittavat ensisijaisesti mitä mielenkiintoisimpia luonnossa eläviä hyönteisiä, eikä sisälle tunkevia kutsumattomia vieraita, eli lutikoita.

– Eivätkö ne ole upean näköisiä, Vainio hehkuttaa ja klikkaa tietokoneen ruudulle kymmeniä pikkueläinten kuvia.

Ainakin 135 ludelajia Aulangolla

Viime kesänä Vainio huitoi ahkerasti haavillaan Aulangon maisemissa. Alueen ludekantaa oli aikaisemmin tutkittu vain vähän, ja se houkutti Vainiota.

Hän hankki metsähallitukselta luvan suojelualueen luteiden tutkimiseen, muttei osannut etukäteen aavistaa, miten kovia löytöjä lähimaastosta tarttui.

Pitkäkämmenpikkumalluaisesta oli aikaisemmin vain 23 havaintoa Suomessa. Toinen harvinainen lude, pohjanpikkumalluainen, oli nähty Suomessa vain 20 kertaa.

Nyt tiedetään, että nämä harvinaisuudet asuvat myös Aulangolla. Kaiken kaikkiaan Vainio löysi Aulangolta 135 eri ludelajia.

Sen sijaan muualla Suomessa löydöt olivat vielä Aulankoakin kutkuttavammat: Vainio löysi viime kesänä kaksi Suomelle uutta ludelajia, toisen Mikkelistä ja toisen harrastajakaverinsa Arto Muinosen kanssa Maarianhaminasta.

Uusilta tuttavuuksilta puuttuvat vielä suomenkieliset nimet. Niiden latinankieliset nimet ovat Psallus piceae ja Reuteria marqueti.

Kylmälaukussa kaverit kotiin

Haavilla huiskiva Tuomo Vainio sai kesällä moneen kertaa selostaa Aulangon-turisteille touhujaan. Sen verran omituiselta mies näytti etsiessään luteita vedestä, aluskasvillisuudesta ja puiden oksilta.

Vainiolla oli mukanaan kylmälaukku, jossa hän kuljetti löytämänsä luteet elävinä kotiinsa. Siellä luteet pääsivät ravintokasvien päälle poseeraamaan, ja Vainio näppäsi niistä kuvat kotistudiossaan.

Sen jälkeen pikkueläimet pantiin pakastimeen. Kylmään kuolleet hyönteiset Vainio sulatti ja asetteli kauniisti harmaan paperin päälle: Sitten hän taas näppäsi kuvan.

Tarkkojen kuvien jaa suurennosten avulla Vainio pyrkii määrittämään, mistä ludelajista milloinkin on kyse. Kuvien ottamisen jälkeen hän säilöö luteet laatikoihin.

Kirjoittaminen vaihtui luteisiin

Alun perin Vainio oli intohimoinen hyönteiskuvaaja, ja piti muutaman hyönteiskuvanäyttelynkin. Pikkuhiljaa linssin edessä komeili entistä useammin lude.

– Olen kai vähän sellainen tyyppi, että suhtaudun harrastuksiini intohimoisesti.

Vainio on työkyvyttömyyseläkkeellä oleva sähköasentaja. Aikaisemmin hän harrasti kirjoittamista ja julkaisi kaksi lastenkirjaa ja yhden aikuisten romaanin.

– Kirjoittaminen on nyt vähän jäänyt, kun huomasin olevani surkea kirjoittaja verrattuna fiksuihin kirjailijakavereihini.

Vaimo ja jo kotoa pois muuttaneet aikuiset lapset antavat Vainion tiirailla rauhassa luteita, mutta kuusi lastenlasta haluaa usein lähteä ”etsimään ötököitä papan kanssa”.

– Heille on pari pientä haavia. Ostin myös sellaisen iskun-, pakkasen- ja vedenkestävän kameran heidän käyttöönsä.

Ensi kesänä Vainio pyyhkii taas luonnonhelmaa haavillaan, mutta suunnittelee myös kasvattavansa luteita kotona.

– Olen jo kokeillut koivuluteen kanssa. Laatikko riittää kasvatuspaikaksi. Naisten sukkahousuista saa hengittävän kannen. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic