Kanta-Häme

Luuranko kurkottaa korkealle

Moottoritien kannella on siirrytty uuteen rakennusvaiheeseen: Kauppakeskuksen rungon pystytys ja elementtien asennus on alkanut.

– Torninosturi on töissä tunnelin kannella ja parhaillaan asennetaan ensimmäisiä elementtejä ja kauppakeskuksen pilareita, kertoo rakennustöistä vastaavan NCC:n projektijohtaja Markus Salmela.

Kuluneen kesän ja syksyn aikana on Salmelan mukaan keskitytty pysäköintilaitoksen ja huoltotilojen töihin, joiden tulokset – ja etenkin maan uumeniin valetut järeät perustukset – jäävät katseilta piiloon.

Alkaa näyttää kohta rakennukselta

Nyt alkaneiden töiden kestäessä moottoritien katteen lopullinen ulkoasu alkaa seuraavan vuoden aikana hahmottua.

– Nyt on aloitettu kauppakeskuksen pystytystyöt pohjoispäästä, Turuntien sillan vierestä. Siitä edetään kohti etelää.

Ensi vuoden puolella toinen 50 metriä korkea torninosturi tulee työmaan eteläpäähän. Silloin alkaa kauppakeskuksen elementtien asennus edetä myös etelästä kohti pohjoista samaan tapaan kuin on rytmitetty myös YIT:n urakoima tunnelinrakennus.

Markus Salmelan mukaan kauppakeskuksen vaippa, eli ulkoseinät ja vesikatto, on pystyssä vuoden päästä.

– Silloin kokonaisuus alkaa näyttää jo rakennukselta.

Projektijohtaja Salmelan mukaan rakennustyöt ovat sujuneet ilman isompia ongelmia, vaikka edelleen on ollutkin paljon yhteensovittamista, kun työmaalla ja sen läheisyydessä tapahtuu jatkuvasti paljon.

– Kaiken kaikkiaan ollaan hyvin aikataulussa, ja kaikki tähtää edelleen siihen, että kauppakeskus avataan vajaan kahden vuoden päästä syksyllä vuonna 2014.

Kauppakeskuksen runkoelementtien asennuksen lisäksi paalutukset, perustusten teko ja valutyöt jatkuvat huhtikuuhun 2013 saakka. Työmaan raskasta liikennettä lisäävät runkoelementtien kuljetukset varsinkin Kaivokadun ja Palokunnankadun risteyksessä.

Asuintalojen rakennustyöt pääsevät vauhtiin tammi-helmikuun vaihteessa, kun Kotosalla-talojen rakentaminen alkaa Raatihuoneenkadun päästä katsoen vasemmalta.

Tiloista vuokrattu valtaosa

Kauppakeskukseen on tulossa Anttilan ja Sokoksen tavaratalojen ja S-marketin lisäksi etenkin muodin ja pukeutumisen liikkeitä.

Uusia vuokrasopimuksia on Markus Salmelan mukaan tehty tasaiseen tahtiin. Tiloista on vuokrattu jo 70 prosenttia.

– Tilanne on poikkeuksellisen hyvä, kun käytännössä on vielä kaksi vuotta tilojen avaamiseen.

Projektijohtaja Salmelan mukaan aluksi on haluttu vuokrata isoimmat tilat.

– Kysyntä on ollut hyvää, enkä usko, että jäljellä olevien pääosin pienimpien tilojen vuokraamisessakaan tulee ongelmia. Niitä on vapaana lähinnä kauppakeskuksen keskiosissa. (HäSa)

Päivän lehti

5.4.2020