Kanta-Häme

”Luvassa liikennemotti”

Katuman asukkaat ovat vaarassa jäädä sekä julkisen että yksityisliikenteen osalta eräänlaiseen mottiin. Jos aluehallintoviranomaisten ehdotukset menevät läpi, yhteys Suosaaren kiertoliittymästä kymppitieltä Katumalle poistuu.
 
– Sen suunnitelman toteutumisessa ei ole mitään järkeä, Katuman asukasyhdistyksen puheenjohtaja Seppo Ahonen sanoo. Asukasyhdistys otti liikennejärjestelyihin kantaa joulukuun alun kokouksessaan.
 
Katuman liikennejärjestely nivoutuu samalla Suosaareen suunnitellun rakentamisen keskuksen että parhaillaan jo rakennustöiden alla olevan Kartanonrannan asuntoalueen toteutumiseen.
Sumppuja luvassa
 
– Jos kiertoliittymästä ei pääse Katumalle, ehdotetaan ajoväyliksi Katistentietä tai ajoa Harvialantieltä ns. autotehtaan risteyksen kautta. Kumpikin ajatus on jo syntyessään susi, Ahonen välittää katumalaisten tunnot.
 
Asukkaiden mielestä on järjetöntä ohjata autoliikennettä heikkokuntoiselle Katistentielle, josta liikennettä on päinvastoin pyritty ohjaamaan pois.
 
Katuman liikenteen siirtyminen Harvialantielle tietäisi myös väistämättömästi ajoittaisia liikennekaaoksia.
 
– Katumalle kääntyvät kaupungin suunnasta tulevat väistävät tietysti Turengin suunnasta tulevia. Vilkkaimpaan aikaan Katumalle kääntyvät eivät millään mahdu risteyksen ryhmityskaistalle (sopii neljä autoa). Se tietää jonon syntymistä autotehtaanmäkeen. Jonon pituutta voi jokainen arvuutella nykyisten liikennemäärien perusteella, Ahonen selvittää.
 
Katistentiellä riittää liikennettä riittää Kartanonrannan valmistuttua jo tulevan alueen omista asukkaista.
 
– Onko mieltä ohjata liikennettä läpi uuden asuntoalueen Katumalle, katumalaiset kysyvät.
 
Seppo Ahonen on joutunut kummastelemaan alueen noin 900 nykyisen asukkaan kanssa myös joukkoliikenneyhteyksiä. Uuteen valoon järjestelyt joutuvat siinä tapauksessa, että alueen yhteys kymppitien kiertoliittymään katkeaa.
 
Nykyisin Katuman bussilinjasta vastaa Vekka Liikenne. Turengista Hämeenlinnan keskustaan liikennöivän Lehdon Liikenteen bussit ajavat kiertoliittymän kautta Katistentielle, sillä Lehdon Liikenne ei saa pysähtyä Katuman alueella.
 
– Jos liittymäyhteys poistetaan, joutunevat Turengista tulevat linja-autovuorot koukkaamaan Katuman kautta Katistentielle. Bussit eivät saa edelleenkään ottaa mukaan asiakkaita. Tämä on varmistettu jo aikoja sitten viranomaisilta, Seppo Ahonen kertoo.
 
– Asukkaiden kannalta linja-autoasemalla menevä bussilinja on useasti parempi, kuin aivan kaupungin keskustaan vievä linja. Uimahalli sekä jatkoyhteydet lentoasemalle ja muihin kaupunkeihin ovat linja-autoasemalla, Ahonen kertoo asukkaiden toiveista.