Kanta-Häme

Luvassa tiukkaa vääntöä

Syksyllä päätetään monista Hämeenlinnan tulevaisuuden kannalta tärkeistä asioista.

Ensi vuoden budjetin ja säästöpäätösten lisäksi ryhmyrit arvioivat syksyn tärkeimmiksi päätöksiksi muun muassa keskustavision, Engelinrannan osayleiskaavan sekä kouluverkon ja terveyskeskusliikelaitoksen tulevaisuuden.

Myös seudun kuntarakenneselvitys ja soteratkaisu saivat mainintoja Hämeen Sanomien ryhmyreille tekemässä kyselyssä.

Säästökeinoja on monia

Erikoissairaanhoidon sovittu viiden prosentin kasvu vie koko Hämeenlinnan kaupungin ensi vuoden käyttötalouden kasvuvaran. Vastaiskuksi kehitykselle kaupunki on etsinyt säästökohteita ns. palha-hankkeiden avulla. Tavoitteena on seitsemän miljoonan euron kustannushyöty ensi vuodelle.

Sari Myllykangas (sd.), Kaija-Leena Savijoki (kok.) ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto (vihr.) uskovat säästöjä syntyvän pitkällä aikavälillä tavoitteiden mukaisesti.

Lisäksi he olisivat valmiita muihinkin keinoihin.

Savijoki tiivistäisi tiloja, luopuisi tarpeettomista kiinteistöistä, karsisi päällekkäisyyksiä ja hyödyntäisi teknologiaa. Hän olisi myös valmis vähentämään henkilöstömäärää sieltä, missä se on mahdollista.

– Tarpeen vaatiessa pitää myös harkita asiakasmaksujen nostamista, omavastuuosuuden nostamista ja mahdollisesti myös jopa joistakin vähemmän tärkeistä palveluista luopumista.

Myllykangas muistuttaa, että jos terveyskeskusliikelaitos puretaan, on tärkeää turvata kanavamalli ja muu hyvä kehittämistyö, jota siellä on viime vuosina tehty.

Ojansuu-Kaunisto kilpailuttaisi kaupungin puhelin- ja verkko-operaattorit.

Organisaatio uusiksi

Pro-puolueiden johtohahmot ovat epäilevämpiä palhan hyötyjen suhteen.

Kari Ilkkalan (ps.) mukaan suurin ongelma kaupungin tuottavuusohjelmissa ylipäätään on ollut budjettikytköksen puute.

– Touhutaan ohjelmassa vuosia ja sanotaan, että säästettiin niin ja niin monta miljoonaa. Samaan aikaan budjetti ja sen toteuma elävät omaa elämäänsä, eikä kukaan tiedä, mitkä aiemmin budjetissa olleet miljoonat me nyt sitten säästettiin, Ilkkala huomauttaa.

Hänen mukaansa kaupungin kokonaistaloutta ei saada kuntoon ilman sairaanhoitopiirin ja kuntien sosiaali- ja terveyspalvelutuotannon integrointia.

Teija Arvidsson (kd.) kaipaa napakkaa talouden tasapainotussuunnitelmaa, joka perustuu selkeisiin säästökohteisiin.

– Säästöt on pakko kerätä monista pienistä puroista, lähtien hallinnosta. Kaikki menot on avattava ja luovuttava sellaisesta, mikä ei ole välttämätöntä, Arvidsson toteaa.

Ritva Oinonen (vas.) pelkää, että kaupunki säästää peruspalveluista, mikä kostautuu myöhemmin moninkertaisena laskuna. Hän tarkastelisi uudelleen kaupungin organisaatiorakennetta.

– Kaikesta päällekkäisestä on nyt viimein luovuttava, tästä esimerkkinä on tilaaja-tuottajamalli.

Remontti oy Nummelle

Kaikki eivät esitä kuitenkaan pelkkiä säästöjä. SDP:n Myllykangas pitää yhtenä syksyn tärkeimmistä päätöksistä lasten ja nuorten lautakunnan esitystä koulujen kunnostamiseksi.

Hänen mukaansa työt on saatava alkuun pikaisesti.

– Ehdotankin, että pilotoimme Nummen uuden yhtenäiskoulun rakentamisen Remontti oy:n kanssa, Myllykangas sanoo viitaten valtiovarainministeriön kaavailemaan, valtiolliseen rakennuttajayhtiöön. (HäSa)

Menot