Kanta-Häme

Luvassa vain lieviä muutoksia keskustan pysäköintiin

Kovin suuria muutoksia ei ole luvassa kantakaupungin ydinkeskustan pysäköintiin, jos tilaajajohtaja Päivi Salorannan esitys hyväksytään yhdyskuntalautakunnassa.

Hämeenlinnan yrittäjät ja kaupunkikeskustayhdistys tekivät alkukesästä kaupungille esityksen asiointipysäköinnin uudelleenjärjestelyistä. Se sisälsi useita ehdotuksia pysäköintipaikkojen lisäämisestä linja-autoaseman ja torin tuntumassa.

Joitakin maksullisia paikkoja esitettiin myös muutettavaksi maksullisista kiekollisiksi.

Taustalla on yrittäjien huoli siitä, että Goodmanin ja sen ympäristön maksuttomat parkkipaikat vetävät asiointia yhä enemmän ydinkeskustan länsilaidalle ja vähentävät ydinkeskustan vetovoimaa.

Tehdyistä esityksistä etenee oikeastaan vain Birger Jaarlin kadun muuttaminen kokonaan kiekollisen pysäköinnin kaduksi. Tällöin myös Sibeliuksenkadun ja Linnankadun väliltä poistuu maksullisuus.

Useimmat muut ehdotukset ovat törmänneet liikennesuunnittelun monimutkaisuuteen. Moni esimerkiksi himoitsee linja-autoaseman ja Paasikiventien välissä olevia kaupungin työntekijöiden pysäköintipaikkoja yleiseen käyttöön.

Tästä todetaan, että työntekijöiden parkkipaikat ovat henkilöstöpolitiikkaa, eivät liikennesuunnittelua.

Linja-autoaseman takana olevat parkkipaikat tosin tulevat uudelleen harkintaan ensi vuonna, kun Kastellin remontti valmistuu. Tällöin kaupunki luopuu Rauhankatu 8:n virastotalosta ja Wetteristä.

Lievää vihreää valoa annetaan uusille järjestelyille Kirkkorinteessä. Luvassa ei ole kuitenkaan vinopysäköintiä, koska katu on liian ahdas siihen.

Sen sijaan muutama lisäpaikka saataisiin poistamalla nykyisten liikennesuunnittelukäytäntöjen vastainen suojatie keskeltä korttelia. Suojatien poistaminen kompensoitaisiin 30 km:n nopeusrajoituksella.

Sen sijaan linja-autoaseman ja Kelan edessä olevia vinopysäköintipaikkoja ei haluta muuttaa kiekollisiksi, koska ne ovat suosittuja maksullisuudesta huolimatta. Kiekollisuus myös hidastaisi pysäköintikiertoa. Lautakunta käsittelee asiaa tiistaina. HÄSA