Kanta-Häme

Luvattomista aseista ja räjähteistä eroon

Luvattomat ampuma-aseet, niiden osat, patruunat, erityisen vaaralliset ammukset sekä räjähteet ja ilotulitteet voi nyt luovuttaa poliisille ilman seuraamuksia. Poliisi noutaa luovutettavat esineet Kanta-Hämeen poliisilaitoksen alueelta keräyskampanjan aikana 4.–5. toukokuuta yhteistyössä puolustusvoimien kanssa.

Keräyksen tarkoituksena on ennalta ehkäistä mahdollisia vahinkoja, joita esim. kuolinpesien sotamuistot tai vanhentuneet räjähdysaineet voivat aiheuttaa.

Vaarallisia esineitä ei saa tuoda poliisiasemille. Poliisin ja puolustusvoimien yhteispartiot noutavat ne ilmoitetusta osoitteesta. Vaarallisiin esineisiin ei pidä edes koskea vaan ilmoittaa asiasta puhelinnumeroon 050 523 5224 tai sähköpostiin palaute.kanta-hame@poliisi.fi.

Puhelimitse ilmoitettaessa saa samalla turvallisuuteen liittyviä ohjeita. Ilmoituksia otetaan vastaan 2.5.–5.5. kello 8–18. Aseiden nouto tehdään 4.5.–5.5.

Rangaistusuhasta vapautumisen ehtona on, että henkilö ilmoittaa esineestä poliisille oma-aloitteisesti. Ampuma-aselain ja rikoslain muutokset eivät kuitenkaan vapauta esineillä mahdollisesti tehdyistä muista rikoksista.

Mitä aseille tehdään?

Poliisin haltuunsa saamat aseet, ja niiden osat, patruunat ja erityisen varalliset ammukset palautetaan alkuperäiselle, lailliselle omistajalle, jos tällä on tai tämä saa luvan hallussapitoon.

Jos ampuma-aseen luovuttaja ei saa lupaa esineen hallussapitoon, on hänellä kolme kuukautta aikaa etsiä aseelle uusi omistaja, jolla on sen hankkimiseen oikeuttava lupa. Vasta tämän jälkeen poliisi voi myydä ampuma-aseen omistajan lukuun julkisella huutokaupalla. Huutokaupatusta aseesta tilitetään asiakkaalle käsittelykulujen ylittävä osuus.

Jos ampuma-ase jää myymättä, siirtyy se lunastuksetta valtion omaisuudeksi. Ase voidaan myös tehdä pysyvästi ampumakelvottomaksi. Omistaja voi halutessaan luovuttaa aseen korvauksetta valtiolle.

Vaaralliset esineet siirtyvät aina valtiolle, ellei niitä luovuteta alkuperäiselle, lailliselle omistajalle.

Anastetut tai rikoksen tekemisessä käytetyt esineet poliisi takavarikoi. Räjähteet hävitetään. (HäSa)

Menot