Kanta-Häme

Lyhytaikaisten kalastuslupien kysyntä kasvoi – Ovat varsinkin nuorten suosiossa

Viime vuoden kalastonhoitomaksuista kertyi 8,9 miljoonaa euroa.
Jos mielii kalastamaan, kalastonhoitomaksun voi ostaa koko vuodeksi, viikoksi tai vuorokaudeksi. Kuvituskuva. Kuva: Lauri Seppänen
Jos mielii kalastamaan, kalastonhoitomaksun voi ostaa koko vuodeksi, viikoksi tai vuorokaudeksi. Kuvituskuva. Kuva: Lauri Seppänen

Suomalaiset lunastivat kalastonhoitomaksuja vuonna 2019 edellisvuotta aktiivisemmin. Viime vuoden kalastonhoitomaksuista kertyi 8,9 miljoonaa euroa.

Vuoden loppuun mennessä ostettiin yli 254 000 kalastonhoitomaksua, joista vuosilupia oli yli 180 000. Tuotolla ylläpidetään kalastusmahdollisuuksia ja huolehditaan vesiluonnosta.

Maksut kerää Metsähallitus

Kalastonhoitomaksut kerää Metsähallitus, joka tilittää varat maa- ja metsätalousministeriölle. Maa- ja metsätalousministeriö myöntää varoja kalavesien kestävän käytön ja hoidon suunnitteluun ja toimeenpanoon sekä kalastuksenvalvontaan, järjestöille neuvontapalveluihin, kalatalousalueiden toimintaan sekä omistajakorvauksiin.

Kalastonhoitomaksun voi ostaa koko vuodeksi, viikoksi tai vuorokaudeksi. Lyhytaikaisten lupien kysyntä kasvoi edelleen viime vuonna.

– Lyhytaikaisten maksujen suosio kertoo muutoksesta kalastajakunnassa ja suhtautumisesta kalastamiseen. Nuoret ostavat herkemmin lyhytaikaisen luvan ja kalastamassa käydään satunnaisemmin, ehkä kerran tai pari kertaa vuodessa, kertoo Erätalousjohtaja Jukka Bisi Metsähallituksesta.

Vuosiluvan hinta on 45 euroa

Vuoden 2020 kalastonhoitomaksujen myynti alkoi marraskuussa. Kalastonhoitomaksun voi ostaa Eräluvat.fi-verkkokaupasta, palvelunumerosta 020 69 2424, Metsähallituksen luvanmyyntipaikoista ja R-kioskeilta. Vuosiluvan hinta on 45 euroa, viikkoluvan 15 euroa ja vuorokausiluvan 6 euroa.

Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on 18—64-vuotias ja kalastaa muuten kuin pilkkimällä, onkimalla tai silakkaa litkaamalla. Kalastonhoitomaksu perustuu kalastuslakiin.

Lue myös: Hämeenlinnan kalastajat ryhdistäytyneet – Luvaton ankerias rokottaa lompakkoa yli 3000 euroa

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic