Kanta-Häme Riihimäki

Lyriikat timanteiksi Palefacen johdolla

Sanoituskilpailulla etsitään Riihimäelle omaa hittibiisiä.
Muusikko Paleface jeesaa biisisanoittamossa osallistujia luomaan ja hiomaan omia sanoituksiaan.

Riihimäen harjanteilta näen seudun vehreän, joka liittää terässuonin Pohjois-Suomen, etelän. Näen tehtaat, niiden sauhun, kuulen elonsykkeen pauhun, rakentaahan uuras väki mainettasi, Riihimäki.

Tämä Väinö Mäkelän sanoittama ja Tauno Karilan säveltämä kappale Uuden aamun Riihimäki voitti vuonna 1959 Riihimäki-laulun tekstikilpailun. Tämän tekstin lisäksi Suomen äänitearkiston mukaan löytyy vain yksi Riihimäki-aiheinen laulu: Riihimäki blues, jonka on säveltänyt ja sanoittanut Jaska Salmi vuonna 1984.

Riihimäestä toivotaan nyt sanoitettavan uusiakin lauluja.

Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak) järjestää yhdessä Riihimäen, Turun ja Imatran kaupunkien kanssa sanoituskilpailun, jossa etsitään uusia, kaupunkiympäristöä kuvaavia laulujen sanoituksia.

Kilpailu on käynnissä 30.11. asti, ja siihen voivat osallistua kaikki ikään ja sukupuoleen katsomatta. Kilpailu jakautuu neljään sarjaan: Riihimäki-sarja, Turku-sarja, Imatra-sarja sekä valtakunnallinen sarja.

Sanoituskilpailun lisäksi Humak järjestää yhteistyössä Riihimäen kaupungin ja Vihreän Talon kanssa biisisanoittamon, jossa osallistujat voivat luoda ja hioa omia sanoituksiaan muusikko Palefacen johdolla.

Biisisanoittamo järjestetään lauantaina 22.9. kello 10–16 Vihreässä Talossa. Sanoittamoon otetaan mukaan 12 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tilaisuus on osallistujille maksuton. Osallistuminen edellyttää sitovaa ennakkoilmoittautumista 14.9. mennessä osoitteeseen minttu.seppo@riihimaki.fi.

Paras uusi kaupunkisanoitus sävelletään ja esitetään Riihimäen Pääsiäisessä keväällä 2019.

Sävellystyöstä, sovituksesta, äänityksestä sekä uuden biisin kantaesityksestä vastaa Rock Academy Finland. Rock Academylaisten osaaminen taipuu rockin lisäksi myös muun muassa iskelmään, räppiin, souliin, bluesiin, joten jokainen sanoittaja voi laittaa sanoituksen yhteyteen oman tyylilajitoivomuksensa.

Voittajasanoittajan lisäksi myös kaksi seuraavaksi parasta sanoittajaa palkitaan kunniakirjoilla ja kulttuuriaiheisilla yllätyspalkinnoilla.

Riihimäen biisisanoittamon lisäksi tapahtumia järjestetään myös Turussa ja Imatralla. Valtakunnallinen sanoituskilpailu pyörii verkossa kilpailuajan.