Kanta-Häme

Nyt se on varmaa: lyseon koululaisille tarvitaan aikanaan tiloja kolmesta rakennuksesta

Yhteiskäyttötiloja on tulossa myös Verkatehtaan opistotalon koulutiloihin.
Lyseon koululle eivät riitä yksin Arx-talon tilat, vaan se tarvitsee liki tuhat neliötä myös Verkatehtaan opistotalosta. Kuva: Riku Hasari
Lyseon koululle eivät riitä yksin Arx-talon tilat, vaan se tarvitsee liki tuhat neliötä myös Verkatehtaan opistotalosta. Kuva: Riku Hasari

Nyt on lopullisesti varmistunut, että kaikki Hämeenlinnan lyseon yläkoulun tilat eivät mahdu peruskorjattavaan, Verkatehtaan alueella sijaitsevaan ARX-taloon.

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan (sihy) keskiviikkoisen kokouksen esityslistalla olivat toimialan talonrakennusesitykset seuraavalle neljälle vuodelle.

– Muualla sijaitsevien sisäliikunta- ja ruokailutilojen lisäksi lyseon koulun tilantarve opistotalossa on noin 950 huoneistoneliömetriä. Opistotalosta tarvitaan lisäksi vuokratiloja Aimokoululle sekä Lasten ja nuorten kulttuuripalveluille, listan liitteessä todetaan, kohdassa ”avoimet asiat”.

Vs. sivistys- ja hyvinvointijohtaja Mika Mäkelä kertoo, että tilanne alkoi käydä ilmi jo keväällä, varsin pian vuodenvaihteen jälkeen. Toukokuun lopussa Mäkelä sanoi Hämeen Sanomien haastattelussa näin:

– Lyseon koulu jatkaa Verkatehtaan tiloissa siihen asti, että se pääsee siirtymään Arx-taloon.

Yhteiskäyttötilat ratkaisun perustana

Koko ratkaisun perustana Mäkelä pitää sitä, että yhteiskäyttötiloja on tulossa paitsi remontoitavaan Arx-taloon myös Verkatehtaan opistotaloon. Tiloja käyttäisi päivisin lyseon koulu, muina aikoina lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx sekä Aimokoulu.

– Opistotalon yhteiskäyttötiloja mietittäessä on käytetty samoja suunnittelijoita, jotka ovat suunnitelleet Arx-talon remonttia, Mäkelä sanoo.

– Kun Arx-talon valmistumisen jälkeen aletaan tarkemmin pohtia opistotalojen tiloja, on sille jo hyvää pohjaa olemassa.

Mäkelän mukaan Arx- ja opistotalojen tilajärjestelyt eivät enää vaadi poliittisen lautakunnan käsittelyä.

Lyseon koululaiset joutuvat siis käymään opintietään ainakin kolmessa eri rakennuksessa. Liikuntatiloja ei ole mahdollista Verkatehtaan alueelle vastaisuudessakaan järjestää. Ne saadaan aikanaan nykyisen lyseon kortteliin nousevasta uudisrakennuksesta.

Remppahommiin päästäneen vuodenvaihteen jälkeen

Peruskorjaus Arx-talossa on alkamassa vasta ensi vuodenvaihteen jälkeen ja valmista pitäisi tulla elokuussa 2021 alkavalle koulujen lukuvuodelle.

Korjausta varten on teetetty monia selvityksiä – esimerkiksi liikennemelu-, tärinä- ja ilmanlaatuselvitykset – ja myös Museovirastolta on pyydetty lausunto.

Arx-talon korjaaminen on päätetty kaupungin luottamuselimissä jo aiemmin.

Ensi vuodeksi sille ehdotetaan neljää miljoonaa euroa ja taloussuunnitelmaan vuodelle 2021 kahta miljoonaa. Siksi remontti on mukana sihyn ensi vuoden talousarvioesityksessä ja talonrakennuskohteiden listassa.

Isoja kouluinvestointeja ei pantukaan järjestykseen

Sihy ei keskiviikkoiltana äänestyksen jälkeen hyväksynyt virkamiesesitystä isojen kouluinvestointien priorisoinnista.

Ehdotuksen mukaan investoinneista ensisijainen olisi Hämeenlinnan yhteiskoulun uudisrakentaminen, toisena Kaurialan uusi koulu, kolmantena vanhan lyseorakennuksen peruskorjaus ja uudisrakennus.

Sihyn puheenjohtaja Antti Ahonen (kok.) korostaa, että lautakunta ei muuttanut korjauskohteita, vaan poisti vain tärkeysjärjestyksen.

Hämeenlinnan isot kouluinvestoinnit menevät seuraavaksi kaupunginhallituksen ja lopulta marraskuussa kaupunginvaltuuston käsittelyyn osana vuoden 2020 talousarviota. HÄSA

 

Lue myös: Kulttuuritoimijat lähtevät Arx-talosta lopullisesti – Kulttuurikeskukselta puuttuu vielä väistötilat (31.5.2019)

Päivän lehti

22.1.2020