Kanta-Häme

Lyseon lisärakennuksia korjataan vasta syksyllä – Huonoimmassa käyttökunnossa on Janne-salin rakennus

Ulkoseiniä tiivistetään niin, että asumisterveyskriteeri täyttyy. Lisärakennukset ovat koulukäytössä vielä ainakin kaksi vuotta.
Janne-salin käsittävä lyseon uusin osa on huonoimmassa käyttökunnossa, joten seinien tiivistäminen aloitetaan syksyllä sen alakerran luokkahuoneista. Kuva: Päivi Ojala
Janne-salin käsittävä lyseon uusin osa on huonoimmassa käyttökunnossa, joten seinien tiivistäminen aloitetaan syksyllä sen alakerran luokkahuoneista. Kuva: Päivi Ojala

Lyseon yläkoulu jatkaa myös ensi lukuvuonna kahdessa eri paikassa. Opetuksesta noin puolet järjestetään lyseon lisärakennuksessa ja toinen puoli Verkatehtaan opistotalossa.

Lyseon lisä- eli alarakennuksen sisäilma on aiheuttanut jo pitkään ongelmia. Useiden koulujen vanhempainyhdistykset uhkasivat viime kuussa jopa koululakolla, jos kaupunki ei siirrä opetusta kokonaan pois lisärakennuksesta.

Tiivistystöihin ei ole resursseja kesällä

Kaupungin rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho vakuuttaa, että lisärakennuksen sisäilma pystytään lisätiivistysten avulla saamaan asumisterveysasetuksen kriteerit täyttävälle tasolle.

Tiivistystöitä tehdään syyslukukauden aikana.

– Töillä olisi kiire, mutta kaupungin resurssit eivät riitä siihen, että työt aloitettaisiin jo kesällä, Metsäalho sanoo.

Lisärakennuksia on itse asiassa kaksi. Pitkä, Rauhankadun varrella sijaitseva osa on edellisen tiivistämiskorjauksen myötä paremmassa käyttökunnossa kuin Janne-saliksi kutsuttu, keskemmällä korttelia oleva osa. Janne-sali palvelee ruokalana, ja sen alakerrassa on lisäksi kaksi luokkatilaa.

Janne-sali on Metsäalhon mukaan ongelmallinen, mutta hyvänä puolena on se, että ruokasalissa oleskellaan vain vähän aikaa päivän mittaan.

– Remontti alkaa Janne-salin alakerrassa olevista luokkahuoneista. Muita tiloja alakerrasta ei korjata, koska niitä ei aiota enää käyttää.

Tavoitteina asumisterveyskriteerit täyttävät tilat

Remontissa on kyse ulkoseinien ja ikkunalinjojen tiivistämisestä, jotta seinäeristeissä olevat mikrobit eivät pääsisi sisäilmaan.

– Pitkän osan seinät kyllä tiivistettiin viisi vuotta sitten, mutta tällaiset tiivistämiset ovat aina väliaikaisratkaisuja, eikä niiden käyttöikä ole kovin monta vuotta. Korjausten kesto toki riippuu käytetyistä tiivistämistuotteista.

Tavoitteena on saada tiivistykset siihen kuntoon, että merkkiainekokeet osoittaisivat tilojen täyttävän asumisterveyskriteerit.

– Se tarkoittaa, ettei normaaleissa ilmanvaihto-olosuhteissa tulisi päästöjä. Mahdollisesti voi kuitenkin edelleen esiintyä pistemäisiä ilmavuotoja, Metsäalho selvittää.

Käytössä ainakin kaksi vuotta

Tiivistysten jälkeen rakennuksia pitäisi voida käyttää seuraavat kolmesta viiteen vuotta. Tosin tarkoituksena on, että lyseon lisärakennuksia käytettäisiin enää kaksi vuotta, minkä jälkeen yläkoulu pääsisi muuttamaan Verkatehtaan Arx-taloon.

– Arx-talon remontti alkaa vuoden 2020 alussa, ja sen on määrä kestää puolitoista vuotta, jos ei mitään yllätyksiä tule vastaan, Metsäalho muistuttaa.

Verkatehtaalle ei kuitenkaan mahdu liikuntatiloja. Suunnitelmissa on, että yläkoulu saa uuden liikuntasalin lyseon tontin alalaitaan, kun nykyiset rakennukset on purettu.

Lyseon vanha puoli odottaa sekin perusteellista remonttia. Lukio on väistötiloissa Tavastian kampuksella vielä pitkään. HäSa

—-

Oikaisu: Juttua korjattu 26.6. klo 20.10: Lyseon lisärakennus sijaitsee Rauhankadun, eikä Linnankadun varrella, kuten jutussa alunperin luki.

Päivän lehti

26.1.2020