Kanta-Häme

Lyseon lukio sai lisäaikaa

Lasten ja nuorten lautakunta ei tehnyt vielä päätöstä Lyseon lukion siirtovalmistelun jatkamisesta. Ennen päätöksentekoa lautakunta haluaa perusteelliset kustannusselvitykset kaikista vaihtoehdosta Hamkilta vapautuvalle Myllymäen kampukselle.

Vaihtoehtoja on viisi.

Vuonna 2015 vapautuviin ammattiopettajakorkeakoulun tiloihin voisivat siirtyä lyseon lukio ja Uppsala-talon toiminnot, Kaurialan yläkoulu ja Myllymäen alakoulu, Lyseon yläkoulu ja Myllymäen alakoulu tai Kaurialan ja Lyseon lukiot. Lisäksi on vielä nollavaihtoehto, jossa opekorkean tilat jätetään käyttämättä ja sen sijaan peruskorjataan sekä Lyseon että Kaurialan yläkoulu.

Kokous venyi …iltamyöhään

Tilaajapäällikkö Antti Karrimaa esitti tiistai-iltana kokoontuneelle lasten ja nuorten lautakunnalle valmistelun jatkamista siltä pohjalta, että Myllymäkeen siirtyisi Lyseon lukio sekä Uppsala-talon toiminnot.

Karrimaa oli tehnyt esityksensä tueksi selvityksen, jossa esitettiin edellä mainitut viisi vaihtoehtoa. Selvityksessä esitettiin myös hyvin alustavia arvioita eri vaihtoehtojen kustannusvaikutuksista, mutta ei tarkkoja peruskorjaushintoja eikä esimerkiksi sitä, minkä verran Myllymäen tilojen myyminen rakennuksina tai tontteina voisi tuoda kaupungille rahaa.

Selvitys ei lasten ja nuorten lautakunnalle riittänyt. Kokous venyi aina iltakymmeneen asti ja sen aikana tilaajajohtaja muutti esitystään lautakunnan tahdon mukaisesti. Lautakunta selvityttää siis kaikkien viiden vaihtoehdon kustannukset päätöksenteon pohjaksi.

– Haluttiin ottaa useampi vaihtoehto kerralla käsittelyyn. Lautakunnan ilmapiiri oli sellainen, että jos mennään yksi vaihtoehto edellä, se on aina helppo ampua ensimmäisenä alas kuten kävi suurlukiokokonaisuudenkin kanssa, Karrimaa kertoo päätöksen taustoista.

Selvityksiin palaa… satojatuhansia

Tarkat kustannusarviot edellyttävät arkkitehtisuunnittelua, joka teetetään ulkopuolisella asiantuntijalla, sillä kaupungilla ei ole resursseja toteuttaa niitä omana työnään.

– Yhtään kohdetta emme kykene suunnittelemaan ilman alustavaa arkkitehtisuunnittelua, joka on tehty tilaohjelman pohjalta sellaiselle luonnosasteelle, josta päästään laskemaan kustannuksia. Muuten siitä ei tule mitään, Karrimaa sanoo.

Tilapalvelujen arvion mukaan yhden kohteen suunnittelukustannukset nousevat noin 20 000–40 000 euroon. Koska suunnittelua vaativia kohteita on jokaisessa vaihtoehdossa useita, Karrimaa arvioi, että kaikkiaan suunnittelutyö tulee maksamaan noin 200 000–300 000 euroa.

Aikaa vaihtoehtojen suunnitteluun menee vähintään puoli vuotta, joten mahdolliset päätökset asiasta tehdään vasta pitkälti ensi vuoden puolella.

– Myllymäen kokonaisuuden osalta ensimmäinen arvioni on, että vuoden päästä 2015 tilausbudjettia tehtäessä meillä saattaisi olla mahdollisuus tarkastella näitä ratkaisuja tarkemmin, Karrimaa pohtii. (HäSa)

Päivän lehti

27.1.2020