Kanta-Häme

Lyseon lukion siirto sai lisäaikaa

Lasten ja nuorten lautakunta ei tehnyt vielä päätöstä Lyseon lukion siirtovalmistelun jatkamisesta. Ennen päätöksentekoa lautakunta haluaa perusteelliset kustannusselvitykset kaikista vaihtoehdosta Hamkilta vapautuvalle Myllymäen kampukselle.
 
Vaihtoehtoja on viisi.
 
Vuonna 2015 vapautuviin ammattiopettajakorkeakoulun tiloihin voisivat siirtyä lyseon lukio ja Uppsala-talon toiminnot, Kaurialan yläkoulu ja Myllymäen alakoulu, Lyseon yläkoulu ja Myllymäen alakoulu tai Kaurialan ja Lyseon lukiot. Lisäksi on vielä nollavaihtoehto, jossa opekorkean tilat jätetään käyttämättä ja sen sijaan peruskorjataan sekä Lyseon että Kaurialan yläkoulu.
 
Kokous venyi… iltamyöhään
 
Tilaajapäällikkö Antti Karrimaa esitti tiistai-iltana kokoontuneelle lasten ja nuorten lautakunnalle valmistelun jatkamista siltä pohjalta, että Myllymäkeen siirtyisi Lyseon lukio sekä Uppsala-talon toiminnot.
 
Karrimaa oli tehnyt esityksensä tueksi selvityksen, jossa esitettiin edellä mainitut viisi vaihtoehtoa. Selvityksessä esitettiin myös hyvin alustavia arvioita eri vaihtoehtojen kustannusvaikutuksista, mutta ei tarkkoja peruskorjaushintoja eikä esimerkiksi sitä, minkä verran Myllymäen tilojen myyminen rakennuksina tai tontteina voisi tuoda kaupungille rahaa.
 
Selvitys ei lasten ja nuorten lautakunnalle riittänyt. Kokous venyi aina iltakymmeneen asti ja sen aikana tilaajajohtaja muutti esitystään lautakunnan tahdon mukaisesti. Lautakunta selvityttää siis kaikkien viiden vaihtoehdon kustannukset päätöksenteon pohjaksi.
 
– Haluttiin ottaa useampi vaihtoehto kerralla käsittelyyn. Lautakunnan ilmapiiri oli sellainen, että jos mennään yksi vaihtoehto edellä, se on aina helppo ampua ensimmäisenä alas kuten kävi suurlukiokokonaisuudenkin kanssa, Karrimaa kertoo päätöksen taustoista.
 
Selvityksiin palaa… satojatuhansia
 
Tarkat kustannusarviot edellyttävät arkkitehtisuunnittelua, joka teetetään ulkopuolisella asiantuntijalla, sillä kaupungilla ei ole resursseja toteuttaa niitä omana työnään.
 
– Yhtään kohdetta emme kykene suunnittelemaan ilman alustavaa arkkitehtisuunnittelua, joka on tehty tilaohjelman pohjalta sellaiselle luonnosasteelle, josta päästään laskemaan kustannuksia. Muuten siitä ei tule mitään, Karrimaa sanoo.
 
Tilapalvelujen arvion mukaan yhden kohteen suunnittelukustannukset nousevat noin 20000–40000 euroon. Koska suunnittelua vaativia kohteita on jokaisessa vaihtoehdossa useita, Karrimaa arvioi, että kaikkiaan suunnittelutyö tulee maksamaan noin 200000–300000 euroa.
 
Aikaa vaihtoehtojen suunnitteluun menee vähintään puoli vuotta, joten mahdolliset päätökset asiasta tehdään vasta pitkälti ensi vuoden puolella.
 
– Myllymäen kokonaisuuden osalta ensimmäinen arvioni on, että vuoden päästä 2015 tilausbudjettia tehtäessä meillä saattaisi olla mahdollisuus tarkastella näitä ratkaisuja tarkemmin, Karrimaa pohtii. (HäSa)
 

Seminaarin koulun remontteja mietitään yhä

Seminaarin koululla on edelleen muutos- ja korjaustarpeita miljoonien eurojen edestä. Lasten ja nuorten lautakunta on pyöritellyt remonttiasiaa jo kuukausia, koska se nostaa tilojen vuokraa reippaasti.
 
Suomen Yliopistokiinteistöt olisi valmis aloittamaan D-rakennuksen eli keltaisen rakennuksen uudet tilajärjestelyt ensi vuonna.
 
Tämän viikon kokouksessa asia vedettiin kokonaan pois lautakunnan esityslistalta. Tilaajapäällikkö Antti Karrimaan mukaan vielä halutaan selvitellä, mitkä osiot peruskorjauksesta ovat vuokravaikutteisia ja mitkä kiinteistön normaalia ylläpitoa.
 
Investoinnin suuruudeksi arvioidaan 5,3 miljoonaa euroa. Se menisi kiinteistöyhtiön piikkiin, mutta samalla kaupungin maksama tilavuokra nousee.
 
Sama koskee piharemonttia, jonka hinnaksi arvioidaan 1,2 miljoonaa euroa.
Karrimaa arvioi, että ilman keltaisen rakennuksen remonttia on hyvin mahdollista jatkaa koulunkäyntiä.
 
– Sillä ei ole kova kiire eli asiaa on aikaa vielä tutkia. Saattaa olla, että se kuitenkin palaa listalle jo ensi kuussa.
 
D-rakennuksen remontin arvioidaan nostavan vuokraa jopa 24 000-25 000 euroa kuussa. Piharemontinkin vaikutus kuukausivuokraan voisi olla 4000 euron luokkaa.
 
D-rakennuksen muutostyö toisi muun muassa musiikkiluokat vierekkäin, jolloin välineiden yhteiskäyttö olisi sujuvampaa.
 
Vaihtoehdot vertailuun
 
Seminaarin koulun piha on huonokuntoinen ja sieltä puuttuvat nykyaikaiset liikunta- ja muut välineet.
 
– Kaikki ovat yhtä mieltä piharemontin tarpeellisuudesta, mutta hinta on ollut lautakunnan mielestä korkea, Antti Karrimaa sanoo.
 
Lautakunta päättikin, että piharemontista pyydetään Yliopistokiinteistöiltä tarjoukset, mitä saadaan 200 000:lla, 400 000:lla tai 600 000 eurolla. Sen jälkeen asiaan palataan.