fbpx
Kanta-Häme

Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä kehittäisi Hämeessä sijaitsevaa Evoa retkeilyalueiden mallikappaleeksi

Ympäristöministeriön työryhmä esitti aiemmin Evoon tiedekansallispuistoa - Ministeri Kurvinen: Ne hienot ajatukset, jotka tiedekansallispuistossa taustalla ovat, voidaan toteuttaa myös malliretkeilyalueen pohjalta.
Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä kehittäisi Hämeessä sijaitsevaa Evoa retkeilyalueiden mallikappaaleksi. Kuva: Lehtikuva/Markku Ulander

Maa- ja metsätalousministeriön asettama työryhmä esittää, että Hämeessä sijaitsevaa Evoa kehitettäisiin valtion malliretkeilyalueena. Alue sijaitsee Hämeenlinnan kaupungissa ja Padasjoen kunnassa.

Tällä hetkellä Evolla on työryhmän mielestä esimerkiksi liian pieni ja vanhanaikainen majoituskapasiteetti. Työryhmän mukaan yhä useampi matkailija arvostaa ja kaipaa palveluita ja nykyajan mukavuuksia, kuten hyvää yösijaa ja ravintoloita.

– Nykyretkeilijät vaativat paljon enemmän palveluita kuin aiemmin. Se ei ole enää niin askeettista toimintaa, sanoi työryhmän puheenjohtaja, Metsähallituksen pääjohtaja Juha Niemelä.

Luontoympäristöstä huolehtimisen lisäksi keskeistä olisi koulutuksen ja tutkimuksen kehittäminen.

Työryhmä on arvioinut, että ehdotuksen mukaisilla monilla toimenpiteillä kävijämäärä alueella 2,5-kertaistuisi 200 000 kävijään vuodessa. Lisäksi taloudellinen hyöty kasvaisi miljoonilla euroilla, kun alueelle tulisi lisää palveluita ja majoitusta.

Työryhmä luovutti loppuraporttinsa maa- ja metsätalousministeri Antti Kurviselle (kesk.) keskiviikkona.

– Minusta on erittäin arvokasta, että työryhmä on mielestäni löytänyt mallin, jossa voidaan yhteensovittaa samaan aikaan Evon mittaamattomat luontoarvot, joista täytyy ehdottomasti pitää kiinni, metsästys, kalastus, tutkimus, tiede, koulutustoiminta ja matkailu, Kurvinen sanoi.

Valtion retkeilyalueita voidaan ulkoilulain mukaan perustaa valtion maalle, jolla on ulkoilun kannalta huomattava yleinen merkitys.

Evoon kuuluu nykyisellään valtion retkeilyalue, joka on noin 4 700 hehtaaria, noin 1 000 hehtaarin kokoiset suojelualueet, Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) käytössä oleva, noin 2 000 hehtaarin opetusmetsä sekä Hämeenlinnan kaupungin omistama noin 1 000 hehtaarin retkeilyalue.

Toinen työryhmä ehdotti Evoon tiedekansallispuistoa

Viime kesänä valmistui saman alueen tulevaisuudesta ympäristöministeriön selvitys. Ministeriön asettama työryhmä päätyi esittämään Evoon lähes 5 000 hehtaarin tiedekansallispuistoa valtion maille. Kansallispuisto käsittäisi valtion retkeily- ja luonnonsuojelualueita.

Kurvinen sanoi raportin luovutustilaisuudessa, että hän on valmis viemään eteenpäin ajatusta malliretkeilyalueesta.

– Tässä on tiekartta, jota lähden eteenpäin viemään, hän sanoi.

Kaksi erilaista tulevaisuuden kehitysnäkymää eivät kuitenkaan sulje hänestä toisiaan pois.

– Oma vaatimaton näkemykseni on se, että ne hienot ajatukset, jotka tiedekansallispuistossa taustalla ovat, voidaan toteuttaa myös malliretkeilyalueen pohjalta. Ideat ovat tosi hienoja ja kannatettavia eikä mitenkään sellaisia, että maa- ja metsätalousministeriö tai allekirjoittanut niitä vastustaisi, hän vastasi toimittajille.

Ministeri sanoi, että valtion retkeilyalueet, joita on Suomessa viisi kappaletta, pitää kaikki nostaa ihmisten tietoisuuteen voimakkaammin.

Metsästyslinjaukset eroavat eri ehdotuksissa

Jos tiedekansallispuisto perustettaisiin, metsästystä rajoitettaisiin. Ympäristöministeriön työryhmän mukaan se voisi jatkua kahdella vaihtoehtoisella tavalla. Yhdessä vaihtoehdossa hirven ajo sallittaisiin kansallispuiston alueelta kansallispuiston ulkopuolelle, jossa se voitaisiin kaataa. Toinen vaihtoehto sallisi metsästyksen viranomaisen luvalla ainoastaan rajoitettuna aikana lokakuun lopusta joulukuun puoliväliin.

Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä lähti siitä, että metsästys jatkuu nykyisellään. Sen turvallisuutta kuitenkin kehitettäisiin.

– Ehkä jos halutaan ristiriitoja hakea, tässä meillä oli erilainen näkemys kuin edellisellä työryhmällä, mutta nykytila on hyvin toiminut, Niemelä sanoi.

Työryhmän varapuheenjohtaja, Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jari Koskinen täydensi, että hirvijahdin lähes satavuotista perinnettä alueella ei tule katkaista.

Tiedekansallispuiston perustamiskustannuksiin arvioitiin tarvittavan vähintään kolme miljoonaa euroa ja vuotuisiin ylläpitokustannuksiin vähintään 300 000 euroa valtiolta.

Malliretkeilyaluetta kannattava työryhmä ei laskenut kustannuksia, joita alueen kehittämisestä tulisi. Valtio vastaisi retkeilyrakenteista, mutta itse rakentaminen olisi yksityisten tahojen rahoittamaa.

Menot