Kanta-Häme

Maahanmuuttajia halutaan poliisin palvelukseen

Helsingin poliisilaitos aloittaa kaksivuotisen monikulttuurisuusohjelman, jonka tarkoituksena on rekrytoida poliisille töihin maahanmuuttajataustaisia henkilöitä.

Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Helsingin poliisista sanoo Lännen Medialle, että maahanmuuttajataustaisia poliiseja on liian vähän, Helsingissä vain muutamia.

– Ajatus on, että lähdemme nyt luomaan positiivista käsitystä poliisista maahanmuuttajataustaisille henkilöille, jotta he hakeutuisivat aikanaan poliisikoulutukseen.

Helsingin poliisi aikoo ottaa tet- ja työharjoitteluihin sekä kesätöihin maahanmuuttajataustaisia nuoria yläkouluilta ja toisen asteen opiskelupaikoista. Kriteerinä valinnoille on maahanmuuttajatausta.

– Mukana projektissa ovat poliisiammattikorkeakoulu, opetusvirasto ja tietyt oppilaitokset, joita ei vielä tässä vaiheessa mainita.

APULAISPOLIISIPÄÄLLIKKÖ painottaa, että harjoittelupaikkoja aiotaan jatkossakin tarjota yhtä lailla kantasuomalaisille. Hänen mukaansa kampanja on kuitenkin kohdistettu maahanmuuttajataustaisille, sillä heitä ei hae käytännössä lainkaan poliisin palvelukseen.

– Poliisin ammattiin liittyy paljon ennakkoluuloja. Esimerkiksi maahanmuuttajasuvuissa saattaa kiertää käsityksiä, että poliisiin ei voi luottaa. Haluamme viestittää, että poliisi on lahjomaton, ihmisiä varten ja hyvä työpaikkana.

Maahanmuuttajataustaisille työntekijöille on tarvetta etenkin poliisin operatiivisessa toiminnassa eli rikostutkinnassa ja partiointityössä. Koskimäen mukaan maahanmuuttajataustaiset poliisit toisivat paljon kaivattua kulttuurintuntemusta kenttätyöhön.

– Helsingissä jo noin 15 prosenttia väestöstä on vieraskielistä. Kielen ja kulttuuritaustan ymmärtäminen on etu, kun poliisi kohtaa rikoksesta epäiltyjä tai asianomistajia.

Koskimäki painottaa, että vaikka maahanmuuttajataustaisille poliiseille on tarvetta, heitä ei aiota jatkossakaan suosia poliisiammattikorkeakoulun pääsykokeissa.

– Hakuvaatimuksista ei tingitä tippaakaan.

Koskimäen tietojen mukaan vastaavanlaista monikulttuurisuusohjelmaa ei ole vielä käytössä muilla poliisilaitoksilla.