Kanta-Häme

Maailma ei ole vielä valmis

Kansanedustajat saavat keskustella painavasta asiasta, kun kehitysyhteistyöstä kiinnostuneet suomalaiset tapaavat heitä eduskuntatalon edessä 24. toukokuuta.

Hämeenlinnalaisia haastaa lähtemään mukaan Painavaa asiaa -tapahtumaan Pentti Tiainen (näyttelijä Antti Kemppainen), jonka performanssi alkaa Hämeenlinnan rautatieasemalta kello 9 tänään perjantaina. Hänen tärkeä viestinsä on, ettei maailma ole valmis.

– Matkalla asemalta kaupunginkirjastolle Tiainen jututtaa vastaan tulevia ihmisiä ja vie eteenpäin painavaa asiaansa, kertoo tapahtuman Hämeen paikalliskoordinaattori Päivi Lilja.

Tavallisten ihmisten verkosto

Painavaa asiaa -tapahtuman takana ovat Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepan globbarit, jotka muodostavat vapaaehtoisten kansalaisvaikuttajien verkoston. Heitä yhdistää laaja kiinnostus maailman asioista ja eriarvoisuuden poistamisesta maailmasta.

Globbauksessa on kysymys siitä, että ajatellaan maailmanlaajuisesti ja köyhien ihmisten maiden hyötyä. Siinä globbarit eroavat tavallisista lobbareista, jotka ajavat omia tai pienen ryhmänsä etuja.

– Aivan tavalliset ihmiset ovat ottaneet asiakseen seurata kansanedustajia ja heidän toimintaansa sekä myös tiedottaa kansanedustajille ajankohtaisista asioista, jotka vaikuttavat maailmanlaajuisesti, Päivi Lilja selvittää.

Valitettavan vanha puheenaihe

Pentti Tiainen on kulkenut performanssinsa kanssa jo pitkän matkan. Hän lähti Pohjois-Suomesta ja jatkaa täältä Uudellemaalle.

– Olen tavannut matkan aikana lukuisia ihmisiä, jotka laillani lähtevät Helsinkiin eduskuntatalon edustalle kertomaan kansanedustajille huolensa Suomen kehityspolitiikasta.

Yksi keskustelunaiheista Helsingissä kansanedustajien kanssa on Suomen kehitysyhteistyömäärärahojen nostaminen. Päivi Lilja toteaa, että se on ”valitettavasti aika vanhakin teema”.

– Olisi mukava jos teemat vaihtelisivat.

Suomi on sitoutunut nostamaan kehitysyhteistyövaransa 0,7 prosentin tasolle, mutta se ei ole toteutunut. Maan hallitus suunnittelee nyt, että kehitysyhteistyömäärärahat jäädytetään vuoden 2011 tasolle.

Enemmistö on hiljaista joukkoa

Gallupien mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa kehitysapua, mutta se on aika hiljainen joukko.

– Painavaa asiaa -tapahtuma on jo järjestetty kaksi kertaa. Paikalla on ollut noin 200 kansalaista ja kansanedustajia noin sata. Määrä tuntuu pieneltä, mutta se edustaa kuitenkin enemmistöä suomalaisista.

Toinen keskusteluteema on ilmastonmuutos. Se on valtava aihe, eikä Suomi pysty sitä yksin ratkaisemaan. Mutta vapaaehtoisten mukaan Suomen on osallistuttava maailmanlaajuisiin talkoisiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

– Ilmastonmuutos on vahvasti kehitysyhteistyötä koskeva asia, koska sen aiheuttamat haitat ja vaikutukset näkyvät ja tuntuvat vahvimmin juuri kehittyvissä maissa. Lisäksi on epäreilua, että kehitysmaiden ihmiset eivät ole aiheuttamassa ilmastonmuutosta, mutta he siitä eniten kärsivät, Lilja sanoo.

Voitot valuvat veroparatiiseihin

Kolmanneksi kansanedustajien kanssa keskustellaan yritysvastuusta, jossa verot ovat aina ajankohtaisia.

Päivi Lilja kertoo, että monikansallisten yritysten laittomalla verokikkailulla ja verosuunnittelulla aiheutetut rahavirrat kehitysmaista ovat valtavia. Voitot valuvat veroparatiiseihin.

Rahavirrat ovat paljon suurempia kuin koko kehitysapu yhteensä.

– Niihin puuttumalla saataisiin verotuloja jäämään köyhiin maihin, joissa yritykset toimivat, mikä vaurastuttaisi maan taloutta ja toisi maahan julkista rahoitusta. Niissä menetetään valtavasti verotuloja, ja menetykset koskevat Suomea ja kaikkia muitakin maita eikä vain kehitysmaita. (HäSa)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic