Kanta-Häme

Maailman harvinaisimman leopardin luonnonkanta kaksinkertaistui

Maailman harvinaisimman leopardin luonnonkanta on kaksinkertaistunut.

Land of the Leopard -suojelualueella tehdyissä uusimmissa riistakameralaskennoissa on löydetty yhteensä 84 aikuista amurinleopardia ja 7 nuorta leopardia sekä 12 pentua.

Vielä 2010-luvun alussa kannan kooksi arvioitiin noin 40 yksilöä, joten leopardien määrä on vähintäänkin kaksinkertaistunut alle vuosikymmenessä.

Nyt valmistuneet laskennat ovat aiempaa tarkempia ja tuplalaskentojen riski on pienempi, sillä yhteistyö venäläisten ja kiinalaisten suojelujärjestöjen välillä on tiiviimpää.

Myös Kiinan puolelta on löydetty lisääntyviä pareja, joten äärimmäisen uhanalaisen amurinleopardin tulevaisuus näyttää aiempaa valoisammalta.

Viimeinen amurinleopardien populaatio on sinnitellyt 1970-luvulta saakka vain 25–40 yksilön kokoisena ja sukupuutto on näyttänyt väistämättömältä.

Ihminen on ollut syynä lajin ahdinkoon salametsästämällä leopardeja sekä niiden saaliseläimiä ja aiheuttamalla elinalueiden pirstoutumista.

Korkeasaari on asiakkaidensa ja sponsoriensa avulla tukenut amurinleopardien suojelua jo 20 vuotta ja ohjannut yli 300 000 euroa Amurin kissapetojen suojeluun.

Viime vuosina varoilla on hankittu leopardien kannanseurannassa käytettäviä riistakameroita, tehostettu metsänvartijoiden partiointia salametsästäjien estämiseksi sekä tehty työtä sen eteen, että paikalliset asukkaat ja viranomaiset ovat mukana kissapetojen suojelussa.

Suojelutyötä koordinoi WildCats Conservation Alliance.

Päivän lehti

1.11.2020

Fingerpori

comic