Kanta-Häme

Maailmanloppukin pienenee puhumalla – Nuori tarvitsee aikuista lähelleen

Neuvontapiste auttaa, kun nuori kaipaa järjen ääntä. Usein on helpompi jutella vieraan aikuisen kuin omien vanhempien kanssa.
Paula Jouppi (vas.) ja Tuula Koivistoinen muuttivat reilu vuosi sitten työpisteineen Turuntielle Ohjaamon yläkertaan. Kuva: Riku Hasari
Paula Jouppi (vas.) ja Tuula Koivistoinen muuttivat reilu vuosi sitten työpisteineen Turuntielle Ohjaamon yläkertaan. Kuva: Riku Hasari

Tuula Koivistoinen ja Paula Jouppi tietävät, että puhuminen auttaa. Vaikka se on klisee, he kannustavat nuoria hakemaan apua mieluummin vaikka turhaan kuin liian myöhään.

– Esimerkiksi ero voi olla nuorelle ihan maailmanloppu, kun ei ole vielä elämänkokemusta eikä tiedä, että siitä selviää. Asiat asettuvat eri mittasuhteisiin, kun niitä käydään yhdessä läpi täällä, Paula Jouppi sanoo.

Vahdinvaihto lähiaikoina

Kaksikolla on käynnissä vahdinvaihto, sillä Tuula Koivistoinen on jäämässä lähiaikoina eläkkeelle nuorten terveysneuvontapisteestä, jonka terveydenhoitajana hän on toiminut lähes 15 vuoden ajan.

Paula Jouppi taas on työskennellyt Koivistoisen rinnalla neuvontapisteessä kokoaikaisesti viime elokuusta alkaen, ja hän jatkaa terveydenhoitajana tästä eteenpäin.

Nuorten terveysneuvontapiste perustettiin 2000-luvun alussa silloisen terveyskeskuskuntayhtymän alaisuuteen. Koivistoinen kertoo, että tavoitteena oli tarjota matalan kynnyksen palveluita sellaisille nuorille, jotka eivät olleet koulu-, opiskelija- tai työterveyshuollon piirissä.

– Syrjäytymisen ehkäisy oli yhtenä tavoitteena alusta alkaen, eikä se ole mihinkään muuttunut. Mutta neuvontapisteen toimenkuva on laajentunut huomattavasti.

Vaivattomutta ja nopeutta kiitetään

Viime vuoden alussa neuvontapisteestä tuli osa Ohjaamon toimintaa. Samalla nuorten miesten osuus asiakkaista on kasvanut selvästi.

Koivistoinen ja Jouppi kertovat, että neuvontapisteelle tullaan monenlaisten syiden takia.

– Hyvin usein taustalla on kasvuun ja kehitykseen liittyviä asioita ja myös ahdistuneisuutta, univaikeuksia tai masennusta, Paula Jouppi kertoo.

Neuvontapisteen palvelusta on tehty säännöllisesti tyytyväisyyskyselyjä. Vastauksissa kiitellään muun muassa käymisen helppoutta ja pääsyä vastaanotolle lyhyellä varoitusajalla.

Vieraalle voi olla helpompi puhua

Tuula Koivistoista myös kiitellään palautteessa järjen ääneksi. Luonnehdinta hymyilyttää Koivistoista, mutta on siinä hänen mukaansa perääkin.

– Nuoret tarvitsevat aikuista ihmistä, eli ehkä se järjen ääni on sitä. Ja usein nuoren on helpompi jutella ongelmista ja mieltä vaivaavista asioista jonkun muun kuin omien vanhempien kanssa, hän miettii.

Hän huomauttaa, etteivät neuvontapisteen työntekijät suinkaan ole mitään sateentekijöitä.

– Nuorilla voi olla todella vaikeita ongelmia, ja työ on haastavaa, mutta samalla palkitsevaa. Nuori voi ensi käynnillä olla tosi surkeassa jamassa, mutta jo muutama juttelukerta voi auttaa häntä löytämään taas omat voimavaransa.

Alkukartoituksesta eteenpäin

Koivistoisen mukaan nuoret myös arvostavat sitä, että asioista puhutaan suoraan.

– Jos nuori vaikuttaa itsetuhoiselta, kyllä minä kysyn ihan suoraan, että aiotko tehdä itsellesi jotain pahaa.

Terveydenhoitajien lisäksi nuorten terveysneuvontapisteessä on jo 10 vuoden ajan työskennellyt kokopäiväinen psykologi.

Koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon lääkäreiden palveluita hyödynnetään myös mahdollisuuksien mukaan niin, että lääkäripalveluja on tarjolla noin yhtenä päivänä viikossa.

Kun nuori tulee vastaanotolle, ensin tehdään alkukartoitus. Sen perusteella osa nuorista ohjataan eteenpäin ja osalle sovitaan uusia käyntejä terveydenhoitajalle.

Tuula Koivistoinen ja Paula Jouppi ovat molemmat työskennelleet ennen terveysneuvontapistettä muun muassa kouluterveydenhoitajina.

Jouppi on sijaistanut Koivistoista jo aiemmin useaan otteeseen, ja kun neuvontapisteeseen lisättiin toinen terveydenhoitaja elokuun alussa, hän tarttui tilaisuuteen.

– Oli sellainen tunne, että koulumaailma on tullut nähtyä. Toiminta Ohjaamon yhteydessä on entisestään lisännyt työn mielekkyyttä, ja toivon, että se yhteistyö jatkuu, Jouppi sanoo. HÄSA

Apua tarjolla nopeasti

Nuorten terveysneuvontapiste perustettiin vuonna 2002. Siirtyi tammikuussa 2018 osaksi Ohjaamo-toimintaa.

Tarkoitettu 15–25-vuotiaille nuorille, joita eivät ole opiskelijaterveydenhuollon tai työterveyshuollon piirissä. Käynnit ovat maksuttomia.

Terveydenhoitajan vastaanotolle pääsee joko varaamalla ajan puhelimitse (soittoaika ma-to kello 10-11) tai ilman ajanvarausta ma-to kello 11-12.

Ajanvarausnumerot ovat 03 6213920 / 050 5461389 tai 03 6219064 / 050 4660324

Terveydenhoitajan lisäksi terveysneuvontapisteessä on kokopäiväinen psykologi ja lääkäri yhtenä päivänä viikossa.

Palveluita

Avoimen vastaanoton lisäksi terveysneuvontapisteen palveluihin kuuluu muun muassa työttömien nuorten terveystarkastukset.

Lisäksi tehdään kutsuntojen ennakkoterveystarkastuksia ja uusintatarkastuksia sekä esimerkiksi lastensuojelulain mukaisia terveystarkastuksia.

Neuvontapiste tarjoaa myös seksuaaliterveyteen liittyviä palveluita kuten ehkäisyneuvonta ja ilmaista ehkäisyä sekä sukupuolitautien seulontaa ja hoitoa.

Päivän lehti

15.7.2020