Kanta-Häme

Maailmanlopun syövereistä kohti kaiken maanpiirin päällä lepäävää rauhaa – Verdin Requiem on solistille kuin ooppera

Verdin Requiemin neljästä solistista kolme eli Kaisa Takkula (vas.), Minna Koskikunnas ja Mati Turi harjoittelivat ensimmäisen kerran yhdessä tiistaina. Heikki Seppänen (vas.) johtaa esityksen, harjoituspianistina toimi kanttori Sonja Saarikko.

Oopperan mestarin Giuseppe Verdin säveltämää Messa da Requiemia eli sielunmessua on luonnehdittu jopa hänen parhaaksi oopperakseen.

Sielunmessuun on kirjoitettu roolit neljälle solistille, ja he urakoivat kuin oopperan solistit konsanaan.

– Äänellisesti Verdin Requiem on kuin laulaisi ison oopperaroolin. Näyttämötyöskentely tietysti puuttuu, mutta muuten Requiem on yhtä haastava, sanoo sopraano Kaisa Takkula.

Verdin Requiem esitetään pyhäinpäivän aattona eli perjantaina Hämeenlinnan kirkossa. Neljän solistin lisäksi mukana on 60 laulajan kuoro ja 70-henkinen orkesteri. Kuoro on koottu Hämeenlinnan kamarikuoron ja salolaisen Vox Saloensis -kuoron laulajista.

Orkesterina toimii Hyvinkään orkesteri, johon on saatu vahvistuksia muun muassa Radion Sinfoniaorkesterista sekä Tampereelta ja Lahdesta.

– Orkesterissa soittaa muun muassa kahdeksan trumpetistia. Siinä todella taivaat aukenevat ja päästään maailmanlopun meininkiin, kuvailee teoksen johtava kanttori Heikki Seppänen.

Maailmanlopun meiningistä teos etenee koti lopun kaiken yllä lepäävää rauhaa.

– Tätä ei pääse kuulemaan usein. Musiikissa upeaa on se, että esityshetki on aina ainutkertainen, ja Verdi todella tarjoaa sielulle hoitoa, Kaisa Takkula sanoo.

Hämeenlinnan seudulla Verdin Requiem on viimeksi esitetty vuonna 2011 Hattulan kirkossa.

Heikki Seppänen kertoo, että idea nyt nähtävään esitykseen syntyi puolitoista vuotta sitten Salossa, jossa hän teki Vox Saloensis -kuoron kanssa Bachin Johannes-passion.

– Passion jälkeen aloimme miettiä, että mitäs seuraavaksi, ja minä heitin, että tehdään Verdin Requiem. Siitä se lähti, Seppänen kertoo.

Vaativaa teosta on harjoiteltu pitkään, mutta solistit kokoontuivat ensimmäiseen yhteiseen harjoitukseen tiistaina. Solisteista virolainen Mati Turi on laulanut Requiemin solistina neljä tai viisi kertaa, mutta sen lisäksi kymmeniä kertoja kuorossa.

Kaisa Takkula ja Minna Koskikunnas ovat Requiemin solistina molemmat nyt ensimmäistä kertaa. Takkula kertoo, että teoksen esittäminen on unelmien täyttymys.

– Äänityypiltäni olen puhdasverinen Verdi-sopraano, eli tämä on kuin tehty minulle.

Minna Koskikunnas kiittää Verdin taitoa kirjoittaa laulajille.

– Intona lähdin mukaan, tämä on ollut kiva urakka, hän sanoo pitkästä harjoitusrupeamasta.

Bassosolistiksi oli alunperin valittu salolainen Jari Parviainen, mutta sairastapauksen vuoksi hän jää sivuun. Bassoroolin laulaa lähes 30 vuotta kansainvälisillä oopperalavoilla esiintynyt Petri Lindroos, joka saatiin mukaan parin päivän varoitusajalla.

Heikki Seppänen kuvaa Hämeenlinnan esitystä kanttoreiden sielunmessuksi. Hän itse ja Minna Koskikunnas ovat Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanttoreita ja Kaisa Takkula taas on Liedon seurakunnan kanttori. Salolaisessa kuorossa on vielä lisää kanttoreita.

Hämeenlinnan lisäksi Verdin Requiemistä järjestetään toinen esitys sunnuntaina 4.11. kello 16 Uskelan kirkossa Salossa. HÄSA

Giuseppe Verdin Requiem Hämeenlinnan kirkossa 2. marraskuuta kello 19. Esityksen kesto 1 tunti 45 minuuttia.

 

 

Giuseppe Verdi

Giuseppe Verdi oli italialainen oopperasäveltäjä, joka on nimetty oopperan mestariksi.

Syntyi vuonna 1813 Busseton kaupungissa ja kuoli vuonna 1901 Milanossa.

Verdi oli kuuluisa jo omana elinaikanaan. Hänen tunnetuimpia oopperoitaan ovat Rigoletto, Macbeth, Aida, Otello ja Falstaff.

Moni rinnastaa Verdin sielunmessun hänen oopperoihinsa. Teosta on kutsuttu oopperaksi messukasukassa ja Verdin parhaaksi oopperaksi.

Messa da Requiem

Verdi sävelsi sielunmessun 60-vuotiaana kansallisrunoilija Alessandro Manzonin muistoksi.

Teos esitettiin ensimmäisen kerran Milanossa toukokuussa

1874 Verdin itsensä johdolla.

Requiemin eli sielunmessun teksti perustuu latinankieliseen tekstikokoelmaan. Verdin teos koostuu seitsemästä osasta.