Kanta-Häme

Maakauppaan tulossa vauhtia

Kuntien maanhankintaan on tulossa piristysruiske, jos eduskunta hyväksyy hallituksen ehdotuksen, jonka mukaan maan myyminen kunnille tulee määräaikaisesti verovapaaksi.

Ehdotus sisältyy hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan.

– Ostokaupat lisääntyvät, sanoo teknisen toimen ja maankäytön johtaja Juha Prittinen Janakkalasta. Yksityisten maanomistajien yhteydenotot ovat hänen mukaansa jo lisääntyneet, kun tieto verovapaudesta on alkanut levitä.

Prittinen on esittänyt, että kaikki Janakkalan neljän vuoden maanostorahat siirrettäisiin ensi vuodelle.

Hämeenlinnassa 100 tonttia vuodessa

Hämeenlinnassa verovapaus varmistaisi geodeetti Aki Järvisen mukaan, että vuosittaiseen tonttituotantotavoitteeseen päästäisiin jatkossakin.

Hämeenlinnan tavoitteena on, että vuosittain asuntorakentamiseen valmistuu 100 uutta tonttia. Maanhankinnassa sen merkitsee 20–30 hehtaarin vuosittaista raakamaan ostoa.

– Määräaikainen verovapaus oli aikaisemmin voimassa useita vuosia. Sillä on aina oma merkityksensä, varsinkin kun se on osittain kompensoinut myyjien matalana pitämää raakamaan hintaa, Aki Järvinen sanoo.

Hämeenlinna on hankkinut viime vuosina runsaasti maata asuinkäyttöön Siirin suunnasta Katumajärven koillispuolelta. Harvoilanmäen asuntomessualueen jatkeeksi on kaavoitettu Siirin omakotialueet.

Tulevia maanhankintatarpeita on geodeetti Aki Järvisen mukaan etenkin kaupungin länsipuolella Tertin, Mäkelän, Vuorentaan ja Moreenin alueilla.

– Myös Siirin suunnalla on vielä joitakin erityiskohteita.

Liitoskunnissa maanhankinta liittyy lähinnä yritystoiminnan mahdollistamiseen. Kohteita on Aki Järvisen mukaan muun muassa Iittalassa moottoritien liittymän lähellä ja Lammilla Halkikiven ja Jahkolan yritysalueilla. Hauhon Portaassa kaupunki on ostanut hiljattain maata yritystonteiksi.

”Enemmän kuin tervetullut”

Hattulan va. kehittämisjohtaja Janne Teeriaho kertoo, että edellinen verokokeilu käynnisti kunnan uinuneen maanhankinnan.

– Maakauppojen uusi verohelpotus olisi enemmän kuin tervetullut.

Hattulalla on Teeriahon mukaan kohtalainen tonttimaan reservi.

– Toki lisääkin tarvitaan, jos haluamme jatkossakin kaavoittaa asuinkäyttöön pääasiassa omistamaamme maata.

Kunnan maanhankinnan painopistealueet ovat Parolan kasvusuunnissa. Viime aikoina maanhankinta on Janne Teeriahon mukaan painottunut Hattulassa yritysalueiden hankintaan. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic