Kanta-Häme

Maakunnalle yhteinen hammaspäivystys

Kiireellinen hammaslääkäripäivystys keskittyy koko Kanta-Hämeessä osin keskussairaalaan, osin Tampereelle asti.

Sairaanhoitopiirin hallitus esitti kunnille jo kesäkuussa, että illat ja viikonvaihteet päivystys olisi keskussairaalassa. Suun terveydenhuollon yöpäivystys on tällä hetkelläkin Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Kunnat ovat kuitenkin epäröineet muutosta ja päätös siitä on siirtynyt tälle vuodelle. Sote-uudistuksen epävarmuus on myös hidastanut hanketta.

Vuodenvaihteessa tuli voimaan uusi asetus kiireellisestä hoidosta. Se loi hoidolle yhtenäiset kriteerit. Lähtökohta on se, että hammaslääkärin palveluita pitää olla saatavilla ympäri vuorokauden.

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittelee päivystyksen järjestämistä sairaanhoitopiireittäin keskussairaaloissa.

Hammaslääkäripäivystys Kanta-Hämeen kunnilla on virka-aikana omissa hammashoitoloissa. Ilta-aikana on kiireellisessä tapauksessa voinut joutua hakeutumaan Mediverkon palveluihin Helsinkiin.

Viikonloppuisin päivystysvastaanotto on ollut klo 10-11. Se on ollut vuorotellen Hämeenlinnan, Riihimäen ja Janakkalan terveysasemilla.

Ongelmana on muun muassa ollut, että Forssan seutu on ollut sidoksissa Varsinais-Suomen päivystysrenkaaseen.

Kanta-Hämeen väestöpohjaa on pidetty pienenä yöaikaiseen päivystykseen.

Yksi päivystys

Kuntien palautteesta huolimatta sairaanhoitopiirin hallitus päätti nyt, kiireellinen hoito keskitetään ensi vuoden alusta arkisin klo 16-21 ja viikonvaihteessa klo 8-21 keskussairaalan päivystysklinikkaan.

Yöllä päivystys on Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Forssan seutu on irtisanonut sopimuksensa Varsinais-Suomen päivystysrenkaan kanssa viime vuoden puolella. Kun irtisanomisaika on vuoden, muutos on mahdollinen 2016 alusta.

Forssasta Turussa on käynyt noin yksi potilas viikossa.

Ensin arvio

Johtajaylilääkäri Markku Järvinen muistuttaa, ettei keskussairaalan päivystykseen saati Tampereelle kannata hakeutua tavallinen hammassäryn vuoksi.

– Päivystykseen tullaan kiireellisyysarvion kautta eli soitetaan ensin päivystyspoliklinikalle. Tavalliselle särkypotilaalle ohje varmasti on ottaa särkylääkettä ja hakeutua seuraavana päivänä oman terveysaseman hammaslääkärille.

Jos kuitenkin kuuluu johonkin riskiryhmään, on komplikaation vaara, tapaturma tai sietämätön särky, silloin päivystyspoli on oikea paikka. (HäSa)