Kanta-Häme

Maakunnan ääni kuuluu teoissa

Juristin koulutuksen saanut Hämeen liiton maakuntajohtaja Timo Reina vietti elämänsä ensimmäiset 18 vuotta Petäjävedellä Keski-Suomessa. 
 
– Petäjävesihän on historiallista Hämettä, jos keskiaikaiseen maakuntajakoon mennään, Reina muistuttaa.
 
– Valmistuin Helsingin yliopistosta ja olen työskennellyt valtionhallinnossa sekä ministereiden esikuntatehtävissä. Ennen tänne tuloani olin hallintojohtajana Asumisen Rahoitus- ja keittämiskeskuksessa Lahdessa.
 
Hämeen liiton maakuntajohtajan paikka tuli hakuun keväällä 2012 ja Reina pani lopulta paperit vetämään kiinnostuksesta tehtävää kohtaan.
 
– Maakuntajohtajan valinta on vähän kuin paavinvaali, Sen tulosta on hyvin vaikea arvioida etukäteen. joten minulla ei ollut mitään odotuksia.
 
– Koin, että hommassa on haasteita vähintäänkin riittävästi ja suuret mahdollisuudet hyödyntää kokemuksiani aiemmista työ- ja luottamustehtävistä muun muassa aluehallinnon uudistamisen parissa. Vastaanotto on ollut äärimmäisen positiivinen vaikka tulin tehtävään ikään kuin ulkopuolelta.

Etuja valvomassa

Marraskuussa 2012 maakuntajohtajana aloittanut Reina on naimisissa, kolmen lapsen isä ja asuu tällä hetkellä Järvenpäässä. Muutosta lähemmäs työpaikkaa on keskusteltu. 
 
– Toistaiseksi olen hävinnyt asiaa koskevat äänestykset äänin 4-1, hän naurahtaa.
 
– Nukun siis yöni yleensä Järvenpäässä, mutta olen tarkka siitä, että virkatehtävien hoitoa se ei haittaa. Tämähän on myös elämäntapatyötä.
 
Maakuntajohtajan roolista kysyttäessä Reina puntaroi vastaustaan hetkisen.
 
– Yritin aikanaan selittää lapsillekin työnkuvaani valtiosihteerinä tai hallintojohtajana ja se oli jo aika kinkkinen juttu, Reina sanoo.
 
– Tämä voi olla vieläkin vaikeampaa, mutta voisi sanoa, että tehtäväni on olla maakunnan kokoava ääni. Se ei tarkoita, että mestaroisin kaikkialla ja puuttuisin jokaiseen asiaan. Olen enemmän kokonaisuuden peräänkatsoja ja yhteensovittaja, aluekehitysviranomainen sekä maakunnan etujen valvoja. Yritän katsoa, että asiat tapahtuvat ja toteutuvat mieluummin kuin keskityn siihen, että minä tai talo näkyisivät lippu liehuen joka paikassa.

Muutosten ajassa

Tällä hetkellä liitossa ovat tapetilla ohjelmakauden vaihdot niin alueellisessa kehittämisessä kuin rakennusrahastokaudessakin. Pohdittavaa riittää.
 
– Resurssit tulevat tippumaan noin kolmanneksen, joten pitää todella tietää, mihin jatkossa keskitytään.
 
– Jos toimimme viisaasti, saatamme pärjätä entistä paremmin. Olemme valmistelleet Häme-ohjelman, jossa laajalla osallistamisella on kiteytetty toimintalinjat ja kärjet. Olemme erittäin valmiita uuteen toimintakauteen.
 
Yksi päivänpolttava asia on toisen maakuntakaavan luonnos, joka on tällä hetkellä yleisön nähtävissä muun muassa Hämeen liiton toimistossa Niittykadulla. 
 
– Oleellisia asioita tällä hetkellä ovat myös kaikki käynnissä oleva toimintaympäristöjen muutokset, Reina arvioi.
 
– Aluehallintoa, metropolihallintoa sekä sosiaali- ja terveysalan palvelurakennetta uudistetaan. Kenttä on on koko ajan turbulenssissa ja näiden aiheiden ympärille keskustelu kietoutuu.

Lähelle vaikea nähdä

Hämeenlinnan seudun matkailu on yksi paikallisten kehittämiskeskustelujen ikuisuusaiheista. Vetovoimaa ei ole ollut odotetulla tavalla ja siitä maakuntajohtajakin kantaa huolta.
 
– Tietynlainen pysähtyneisyys saattaa johtua siitä, että täällä ei olla matkailun suhteen eletty veitsi kurkulla, kuten vaikkapa Lapissa, jossa se on eloonjäämisen asia, Reina pohtii.
 
– Lähelle on joskus vaikea nähdä. On pakko todeta, että esimerkiksi kokouspaketteihin liittyvä bisnes on vähän päässyt murentumaan. Jotakin on tehtävä, jos hotellien täyttöaste on maan pienimpiä.
 
Hämeen liitto rakentaa tällä hetkellä maakunnallista yhteishanketta vastaamaan venäläisten turistien tarpeisiin.
 
– Kotityöt on tehtävä hyvin aina siitä lähtien, että lisätään kielitaidollisia valmiuksia opastuksissa ja nettisivuille saadaan venäjänkielisiä sisäänheittoja. Kyseessä on pitkä marssi, jossa ei ole pikavoittoja.
 
– Tavoitteenamme on venäläisten matkailijoiden määrän kolminkertaistaminen. Se kuulostaa paljolta, mutta lähtötaso ei ole kovin korkealla.

Ihmisten asialla

Reina sanoo pitävänsä hämäläisen toimintakulttuurin harkitsevaisuudesta.
 
– Hötkyilemättömyys tuo juurevuutta tekemiseen, täällä ei olla säntäämässä jokaisen risahduksen perään.
 
– Täällä ollaan hyvin vahvasti sitoutuneita omaan kuntaan ja seutuun. Maakunnan harvinaislaatuinen kolminapaisuus tuo kehittämiseen haasteita. On löydettävä yhteisiä nimittäjiä, kuten luonnonvarojen kestävä käyttö tai valmistavan teollisuuden mahdollisuudet, joihin tukeutua kaikessa olennaisessa.
 
Maakuntajohtaja on alkanut pitää liiton sivuilla blogia, jossa hän kertoo työpäiviensä sisällöstä. Reina on saanut kiittävää palautetta teksteistä, jotka tuovat virkamiehen työtä hiukan ymmärrettävämmäksi tavallisille kansalaisille.
 
– Mitä enemmän tutustun ihmisiin ja alueeseen, sitä enemmän tämä työ imaisee mukanaan. Teen jatkuvasti perehtymiskierroksia kuntiin ja osallistun tapahtumiin niin usein kuin pystyn.
 
– Ministeri Jan Vapaavuori kysyi minulta kesällä, että mitä olen hommastani tykännyt. Parasta tässä on se, että saan olla ihmisten asialla ja myönteisten asioiden puolella maakunnan kehittymisessä ja pärjäämisessä osana Suomea. 
 

Päivän lehti

1.6.2020