fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri koronatilanteesta: "Nyt ollaan leviämis- ja kiihtymisvaiheen rajalla" – Etätyösuositusta jatkettiin

Kanta-Hämeen nykyinen keskussairaala pääoven puolelta Hämeenlinnan Ahvenistolla viime toukokuussa. Kuva: Rauno Lahti
Seitsemän päivän aikana on todettu 36 uutta koronatapausta Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella. Arkistokuva: Rauno Lahti

Koronatilanteessa ollaan Kanta-Hämeessä nyt leviämisvaiheen ja kiihtymisvaiheen rajalla, tiedotti Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri torstaisessa etätiedotustilaisuudessaan.

– Monen kriteerin mukaan olemme jo leviämisvaiheessa. Tahti on kiihtyvä, ja olemme menossa kohti valmiustason nostoa. Se tarkoittaisi, että joutuisimme ajamaan sairaalassa muita toimintoja tietyssä määrin alas, jotta pystyisimme koronapotilaita hoitamaan, kertoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Tilanteen vuoksi Kanta-Hämeen pandemiaryhmä päätti jatkaa etätyö- ja toisen asteen koulutuksen etäopetussuositusta 8. marraskuuta asti.

Lue myös: Hallitus kertoi uusista koronasuosituksista: Koko maahan etätyösuositus, leviämisvaiheessa yleisötilaisuudet voidaan kieltää ja ryhmäharrastukset keskeyttää

Hämeenlinnalaisessa ravintolassa taas altistus

Viime viikon torstaista tämän viikon torstaihin Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella on ilmennyt 36 uutta tartuntaa.

Keskiviikkona ilmeni kaksi uutta tartuntaa, joista toinen jäljittyi ulkomaanmatkaan ja toisen alkuperä on epäselvä.

– Meillä on yksi uusi altistustilanne, jälleen koronan suhteen huono-onniseen ravintola Uuomaan liittyen. Viime perjantaina (9.10.) kello 16.15–20.15 ravintolassa olleita pyydetään tarkkailemaan terveydentilaansa ja hakeutumaan koronainfektio-oireiden mahdollisesti ilmetessä testaukseen, kertoo sairaanhoitopiirin viestintäjohtaja Iisakki Kiemunki.

Oireettomana ravintolassa asioinut henkilö varmistui tämän viikon tiistaina covid-19-positiiviseksi. Tapauksen lähikontaktit on keskiviikon aikana selvitetty ja määrätty karanteeniin.

Tällä hetkellä karanteenissa on yli 200 kantahämäläistä. Syyskuussa karanteenissa oli altistuneita yhteensä 711.

Juttu jatkuu tviitin jälkeen.

“Kanta-Hämeessä hakeudutaan maltillisesti testeihin”

Sairaalahoidossa on alueella ollut syys-lokakuussa yhdeksän potilasta.

Keskiviikkona ilmoitettiin toisesta covid-19-tautiin kuolleesta Kanta-Hämeessä. Sotainvalidien kuntoutuslaitoksessa Ilveskodissa ei ole todettu positiiviseksi testatun työntekijän lisäksi muita sairastuneita.

Yhteensä sairastuneita on ollut keväästä lähtien 241. Ilmaantuvuusluku eli tautitapausten määrä sataatuhatta asukasta kohti on 37.

– Todennäköisesti ilmaantuvuus on tätä suurempi. Kanta-Hämeessä hakeudutaan testiin muita maakuntia maltillisemmin eikä pienillä oireilla välttämättä ollenkaan, Järvelä selventää.

Testejä tehdään alueella 1 800–1 900 viikossa. Kaikista näytteistä noin 1 prosentti on positiivisia.

– Leviämisvaiheen rajana pidetään kahta prosenttia.

Kehitys näyttää huolestuttavalta

Sally Järvelä onkin huolissaan kokonaistilanteesta.

Tartunnat ovat aiempaa enemmän tuntemattomia lähteiltään. Epäselviä tartuntaketjuja oli elokuussa nolla, syyskuussa alle 10 prosenttia ja lokakuun puolivälissä jo 15 prosenttia uusista tartunnoista.

Lisäksi karanteenissa sairastuneita eli niitä, joiden mahdollisuus tartuttaa tautia edelleen oli katkaistu, oli vielä syyskuussa 45 prosenttia uusista positiivisista, kun määrä on enää 25 prosenttia.

– Tämä on huolestuttava kehitys, joka vie meitä vahvasti leviämisvaiheen puolelle.

Järvelä kehottaa kaikkia ottamaan annetut maski-, turvaväli-, kokoontumis-, etätyö- ja käsihygieniasuositukset tosissaan, jotta sairaaloiden ja yhteiskunnan toiminnot pystytään takaamaan.

 

Juttu on päivitetty kauttaaltaan 15.10. klo 16.31. Kello 17.09 lisätty tieto etätyösuosituksen jatkamisesta.

Menot