Kanta-Häme

Maakunnan Siwat ja Valintatalot Keskolle

Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV on antanut Keskon tytäryhtiölle Ruokakeskolle luvan ostaa Siwat, Valintatalot ja Euromarketit omistavan Suomen Lähikaupan.

Yrityskauppa on kuitenkin ehdollinen. Kesko on velvoitettu myymään kaikkiaan 60 Suomen Lähikaupan ruokakauppaa ympäri Suomea.

Kauppoja ei kuitenkaan pureta, jos Kesko ei saa Lähikaupan myymälöitä kaupaksi. Tietyn myyntiajan jälkeen ruokakauppojen välitys siirtyy riippumattoman henkilön vastuulle. Valtaosa 60 myymälästä sijaitsee keskisuurissa kunnissa ympäri Suomea.

– Pyrimme myymään kaikki liikkeet, kertoo Keskon varatoimitusjohtaja ja päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhala.

Rauhala lisää, että määräajan pituus on liikesalaisuus. Hän kuitenkin vakuuttaa, että Keskon tavoitteena on saada kaupat tehtyä mahdollisimman pian.

– Ehdot mahdollistavat tämän kaupan toteutumisen. Katsomme vielä kaupan muut ehdot, sanoo Rauhala.

Yhtiö ei toistaiseksi kommentoi muita suunnitelmiaan kauppaverkoston suhteen.

KKV teki selvityksen, jossa arvioitiin yrityskaupan vaikutuksia eri markkina-alueille ympäri Suomea. KKV arvioi, että yrityskauppa ei olennaisesti vähennä Keskon kohtaamaa kilpailua valtaosassa Suomea.

Viraston myyntiin määräämät liikkeet sijaitsevat sellaisilla markkina-alueilla, joilla tuotteiden hinnat voisivat kaventuneen kilpailun vuoksi alkaa nousta.

KKV:n julkaisemasta myytävien ruokakauppojen listasta ei löydy yhtään Kanta-Hämeessä sijaitsevaa myymälää. Sen sijaan esimerkiksi Pälkäneen Siwa ja Akaalla sijaitsevat Siwa Viiala tai Valintatalo Toijala on pantava myyntiin.

Kesko on myös tietyksi määräajaksi velvoitettu tekemään hankintoja Suomen Lähikaupan yhteistyöyhtiöltä Tuko Logisticsilta. Keskon on vähennettävä ostoja asteittain. Määräajan pituutta ei julkistettu. HäSa

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic