Kanta-Häme

Maakunnan sote-malli sopii hallituksen raamiin

– Riihimäen sosiaali- ja terveydenhuollon kannalta hallituksen sote-linjaus merkitsee yhtiöittämistä. Näyttää siltä, että koko maakuntaan on perustettava julkisen puolen palveluja tuottava yhtiö, katsoo Riihimäen terveyskuntayhtymän johtajaylilääkäri Juha Tiainen.

Kaikkea erikoissairaanhoitoa ei voida yhtiöittää. Tiainen arvioi, että esimerkiksi tehohoito ja päivystys ovat toimintoja, joiden järjestämiseen on löydettävä muunlainen ratkaisu.

Maakunnan itsehallinnon ja järjestämisvastuun on pelätty jättävän kuntien käsiin tyhjeneviä ja vaikeasti myytäviä rakennuksia.

Hallituksen linjaukseen kuuluu, että valtio perustaa uuden valtakunnallisen toimijan, jolle tarpeettomat kiinteistöt siirretään.

– Olemme maakunnassa valmistelleet sekä palveluketjujen että tuotannon integraatiota. Edessä on järjestämisen, rahoituksen ja tiedon integraatioiden valmistelu, joita varten odotetaan hallitukselta lakiesityksen valmistumista, Tiainen toteaa.

Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) olisi pitänyt maakuntaveroa asukkaille edullisimpana.

Maakuntien verotusoikeus toteuttaisi aitoa itsehallintoa, lähidemokratiaa ja palveluiden mitoitusta paremmin kuin valtion rahoitus.

Valinnanvapaus saattaa Aino-Kaisa Pekosen mukaan johtaa siihen, että ylikansalliset yhtiöt ostavat pienet paikalliset yritykset, jolloin veroeurot valuvat ulkomaille. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic