Kanta-Häme

Maakunnan teatterit yhteistyöhön

Riihimäen ja Hämeenlinnan teatterit ryhtyvät neuvottelemaan yhteistyömahdollisuuksista. Tarkoitus on selvittää, voisivatko naapuriteatterit tehdä esimerkiksi yhteistuotantoja tai vaihtaa esityksiä tai henkilökuntaa.

Riihimäen teatteri oy:n toimitusjohtajan Niina Torkon mukaan neuvottelut on tarkoitus aloittaa viimeistään vuodenvaihteessa ja saada päätökseen vuoden 2015 aikana.

– Kunhan nyt ensin istutaan alas (Hämeenlinnan teatterin johtajan) Kirsi-Kaisa Sinisalon kanssa ja kartoitetaan, mitä yhteistyö voisi olla ja mistä Hämeenlinnan teatteri olisi kiinnostunut, hän sanoo.

Hankkeen taustalla on Riihimäen kaupungin konsernilinjaus vuosille 2015–2017. Riihimäen teatterin saaman kaupunginavustuksen ennakoidaan pienentyvän, joten teatteri velvoitettiin mm. selvittämään yhteistyömahdollisuudet Hämeenlinnan teatterin kanssa.

Kirsi-Kaisa Sinisalo sanoo Hämeenlinnan teatterin odottavan riihimäkeläisten yhteydenottoa avoimin mielin.

– Meillä on muutamia ajatuksia, joista voitaisiin ehkä kehittää aivan uudenlaisiakin yhteistyökuvioita, hän sanoo.

Ohjelmistot vain …maaliskuuhun

Riihimäen teatteri tekee jo nykyäänkin paljon yhteistuotantoja eri teattereiden ja vapaiden ryhmien kanssa.

Vuodesta 2012 teatterin toimitusjohtajana työskennellyt Torkko on lisäksi kehittänyt matkalaukkuteatterin toimintaa ja lisännyt yhteistyötä mm. Riihimäen nuorisoteatterin ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

– Konserniohje tarkoittaa, että tätä samaa yhteistyötä tehtäisiin myös Hämeenlinnan kanssa, hän sanoo.

Riihimäen teatterin talous on ollut toistuvasti vaakalaudalla. Nykyään esimerkiksi kuukausipalkkaisesti kiinnitettyjä näyttelijöitä on vain neljä.

Rahan vähyys ei Niina Torkon mielestä automaattisesti tarkoita laadun heikkenemistä.

– Se vain tarkoittaa, että esitysten määrä vähenee ja että ne pitää tuottaa eri tavalla kuin aiemmin, hän sanoo.

Tulevaisuuden epävarmuus heijastuu Riihimäen teatterin arkeen kuitenkin esimerkiksi siten, että ohjelmistot on tällä hetkellä laadittu vain maaliskuun 2015 loppuun.

– Suunnitelmat ja alustavat keskustelut siitä eteenpäin on tehty, mutta ratkaisut voidaan tehdä vasta joulukuun budjettikokouksen jälkeen, hän sanoo.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus merkitsi maanantaina Riihimäen kaupunginhallituksen linjauksen tiedoksi ja oikeutti Hämeenlinnan kaupungin teatteri oy:n käynnistämään yhteistyöneuvottelut Riihimäen teatteri oy:n kanssa. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic