Kanta-Häme

Maakunnassa talvehtii puolensataa lintulajia

 

Kanta-Hämeessä talvehtii puolensataa lintulajia. Kanta-Hämeen Lintutieteellisen yhdistyksen vuotuisessa uuden vuoden pinnarallissa puolentusinaa joukkuetta havaitsivat yhteensä 52 lintulajia. Lajimäärä on toistakymmentä lajia vähemmän kuin edellisissä pinnaralleissa, joissa havaittiin yli 60 lajia.
 
– Joulukuun pakkaset jäädyttivät järvet, eikä vesi- tai lokkilintuja edellisten talvien tapaan havaittu juuri lainkaan, sanoo Kanta-Hämeen Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Markku Hyvärinen.
 
Maakunnan suurimmat harvinaisuudet ovat Tervakoskella havaittu pikku-uikku. Jossain maakunnassa piileksii myös luhtakana, mutta tämän todella harvinaisen talvehtijan olinpaikka pidetään salassa.
 
– Myös Hauhon Vuolteella talvehtiva tundrahanhi ja telkkä ovat meillä harvinaisia tammikuun havaintoja.
 
Taviokuurnat  talven ilmiö
Tämän talven ilmiö on taviokuurna, jota on havaittu Etelä-Suomessa syksystä saakka. Tämä pohjoinen laji vaeltaa aika ajoin etelään ja tänä talvena lajilla näyttää olevan mittava vaellus. Osa linnuista saattaa olla peräisin jopa Siperiasta saakka.
 
Rallin harvinaisuuksiin kuuluivat myös viirupöllö ja huuhkaja. Yksikään joukkue ei kuitenkaan havainnut varpuspöllöä.
 
– Maa- ja merikotkat pysyivät pois näkyviltä, mutta muutama varpus- ja kanahaukka sekä piekana sentään löytyivät. Myyriä on tänä talvena ilmeisen vähän, mikä näkyy myös petolintujen vähäisyydessä. Rallipäivän sää oli tosin sateinen ja pilvinen, mikä saattoi osaltaan vaikuttaa siihen, etteivät linnut olleet liikeellä kovin vilkkaasti.
 
Lintulautojen turvin maakunnassa sinnittelee kymmenittäin mustarastaita ja myös räkättirastaita on jäänyt talvehtimaan kohtuullisen hyvän marjavuoden ansiosta.
 
– Peippoja on ruokinnoilla joitakin. Ehkä tavallista enemmän on pihapiirien ruokinnoilla järripeippoja ja vihervarpusia.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic