Kanta-Häme Hattula

Maakunta varautui harjoituksessa laajoihin sähkökatkoihin - jokaisen tulisi pärjätä kolme päivää sähköttä

Kanta-Hämeen ensimmäinen laaja sähkökatkoharjoitus herätti kysymyksiä vesi- ja ruokahuollosta sekä varavoimakoneiden riittävyydestä.
Kanta-Hämeen laajassa sähkökatkoharjoituksessa varauduttiin tilanteeseen, jossa kantaverkon häiriö vie sähköt koko maakunnasta. Kuva: Timo Marttila
Kanta-Hämeen laajassa sähkökatkoharjoituksessa varauduttiin tilanteeseen, jossa kantaverkon häiriö vie sähköt koko maakunnasta. Kuva: Timo Marttila

Keskiviikkona järjestetty maakunnallinen Valpas 2020 -valmiusharjoitus keräsi kunnat, terveydenhuollon kuntayhtymät ja turvallisuusviranomaiset yhdessä tarkastelemaan sitä, miten laajoista sähkökatkoista selvittäisiin paikallistasolla.

Harjoitus lähti liikkeelle tilanteesta, jossa kantaverkon häiriö jätti koko Kanta-Hämeen sähköttömäksi.

Harjoituksen järjestäneen Kanta-Hämeen Turvallisuusfoorumin puheenjohtajan, maakuntajohtaja Anna-Mari Ahosen mukaan harjoituksen tarpeellisuus kävi päivän kuluessa ilmeiseksi.

– Mitään dramaattista ei harjoituksessa ilmennyt, mutta paljon korjattavaa löytyi pienistä käytännön asioista. Ne ovat elintärkeitä, mutta lopulta varsin pienellä taloudellisella panostuksella korjattavissa, Ahonen sanoo.

Yksi päivän aikana esiin noussut pieni käytännön asia voisi olla esimerkiksi varavoimakoneiden riittävyys tositilanteessa.

Kuntien ulkoistamien palveluiden selviäminen poikkeustilanteissa nousi myös esille harjoituksessa.

– Ostopalveluita hankittaessa tai toimintoja yhtiöitettäessä olisi jo sopimuksia tehtäessä varmistettava, että palvelutuotanto toimii myös poikkeustilanteissa, pelastuspäällikkö Petri Talikka Kanta-Hämeen pelastuslaitoksesta kertoi harjoituksen päätöstilaisuudessa.

Toinen harjoituksessa havaittu mahdollinen ongelma koski vesihuoltoa.

– Puhtaalle vedelle saadaan kyllä perustettua jakelupisteitä, mutta jätevesihuolto voi muodostua ongelmaksi. Tilanteen pitkittyessä siitä voi tulla myös terveydellinen ongelma.

Majuri Tatu Pulkkinen panssariprikaatin esikunnasta kertoi osallistujien havahtuneen myös siihen, että ruokahuolto ei toimi ilman sähköä. Pulkkinen muistutti, että pelkkä soppatykkien hankkiminen ei riitä ilman koulutusta.

Panssariprikaatin kautta harjoitukseen osallistui myös reserviläisten muodostama sähkövoimakenttäjärjestelmäosasto, joka testasi kohteiden sähköistämistä varavoimakonein. Samalla osasto rakensi myös matkapuhelinverkosta riippumattoman radiopuhelinverkon omaan käyttöönsä.

Sähköverkkoyhtiö Elenian turvallisuuspäällikön Turo Ihosen mukaan vuodesta 2009 lähtien käynnissä olleesta maakaapeloinnista huolimatta sääolosuhteet vaikuttavat yhä sähkönjakeluun. Noin puolet sähköverkosta toimii edelleen ilmajohdoin.

– Ilmastonmuutos tuo meille haasteita, sillä poikkeukselliset sääilmiöt eivät ole enää harvinaisia. Myrskyt ja lumikuormat ovat koko ajan lisääntyneet, Ihonen sanoi harjoituksen päätöstilaisuudessa.

Muita uhkia sähkönjakelulle ovat esimerkiksi kyberhyökkäykset tai tekniset viat sähköverkkojen muuttuessa monimutkaisemmaksi tuotannon hajautuessa tuuli- ja aurinkovoimaloiden takia. HäSa

Selviä sähköttä

Jokaisen tulisi selvitä poikkeustilanteessakin

72 tuntia eli kolme päivää omin avuin.

Muista kotivara eli pidä muutaman päivän elintarvikkeita kotonasi.

Mistä valoa ja lämpöä? Taskulamput, led-lamput ja kynttilät auttavat.

Kuuntele ohjeita patteriradiosta.

Katkon alkaessa varaa käyttövettä kannelliseen astiaan 2–3 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa. Vesitorni voi tyhjentyä jo muutamassa tunnissa.

Tiivistä asunto, sulje sisäovetkin ja jos lämpötila alkaa laskea huomattavasti, niin rakenna vaikka vilteistä teltta pöydän alle. Mene läheisesi kanssa saman peiton alle, ihminen lämmittää kuin 70 watin hehkulamppu.

Luettavaa:

Puolustusvoimat on julkaissut verkkosivuillaan Pahasti poikki – näin selviät pitkästä sähkökatkosta -oppaan.

Opas kannattaa ladata ja lukea jo ennen sähköjen ja netin katkeamista.

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic