Kanta-Häme

Maakuntaan ehkä kolmen keskuksen sote

Selvitysmies Rauno Ihalaisen piti torstaina puhua sairaanhoitopiirin seminaarissa aiheesta, mihin menevät ervat ja sairaanhoitopiirit.

Hän ei kuitenkaan voinut tehdä sitä, koska sote-selvityshenkilöiden loppuraportti ei valmistunut aikataulussa.

Hän saikin runsaasti neuvoja alan asiantuntijoilta torstain seminaarissa. Tosin neuvot olivat keskenään ristiriitaisia.

Ihalainen vakuutti, että uudistuksen kartat ovat jo valmiina.

Kuitenkin vielä pitää tutkia tarkemmin lähipalveluiden tuottamista, kuntien järjestämisvastuuta, palveluiden rahoittamista ja erityisvastuualueiden hallintoa eli lähes kaikkea.

Joku epäilikin, ettei pari viikkoa riitä näistä sopimiseen. Ihalainen oli optimistinen.

Kaupunkiseudut järjestämään

Hän vakuutti, että kaikissa vaihtoehdoissa, jotka ovat Kanta-Hämeen kohdalla olleet esillä, keskussairaalan asema on vankka.

– Myös esityksessä, joka nyt on menossa sosiaali- ja terveysministeriöön.

Hän ei suostunut avaamaan esityksen yksityiskohtia, koska on sovittu, että selvityshenkilöiden raportista tiedotetaan kokonaisuutena.

Ihalaisen esittämistä taustatilastoista saattoi kuitenkin päätellä, että eteenpäin lienee menossa se vaihtoehto, jota erityisesti Kanta-Hämeen kaupunkiseutujen keskuskunnat ovat ajaneet.

Siinä jokainen kaupunkiseutu järjestäisi sosiaali- ja terveyshuollon laajan perustason palvelut itsenäisesti. Lisäksi kolme kaupunkiseutua ylläpitäisi yhteistyössä keskussairaalan toimintoja.

Somero mukaan?

Tässä vaihtoehdossa hämmennystä on herättänyt se. että Forssan seudun asukasluku, noin 35 000, ei ole lähelläkään ministeriön asettamaa 50 000 vähimmäisväestöpohjaa.

Ihalaisen tilastoihin on kuitenkin laskettu mukaan myös Somero, jonka reilut 9 000 asukasta nostavat Forssan seudun lähelle väestövaatimusta. Somero on tällä hetkellä Varsinais-Suomen puolella maakuntarajaa.

Ihalainen ei tätä vahvista. Hän kuitenkin sanoo, että uudistuksen pohjana on ollut keskuskuntien roolien painottaminen.

Tavoitteena on myös ollut ottaa huomioon alueelliset erityispiirteet.

Väestöpohjalle asetetuista vaatimuksista voisi Ihalaisen omasta mielestä joustaa, mutta selvitysryhmässä on tiukempiakin näkemyksiä. (HäSa)

Päivän lehti

30.3.2020