Kanta-Häme

Maakuntahallituksiin yhden paikan muutos

Suurten puolueiden ääniosuudet eivät muuttuneet paljon kuntavaaleissa Kanta-Hämeessä. Maakunnallisten kuntayhtymien hallitusten paikkajakoon tulee vain vähän muutoksia.

Vihreiden vaalivoitto useissa kunnissa antaa kuitenkin puolueella takaisin edustuksen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja Hämeen liiton hallituksiin. Perussuomalaiset menettävät toisen paikkansa.

Maakunnan kuntayhtymien hallitusten 11 jäsenestä kolme valitaan edelleen SDP:stä ja kokoomuksesta. Keskusta saa kaksi edustajaa. Vasemmistoliitto, vihreät ja perussuomalaiset saavat kukin yhden hallituspaikan.

SDP ja kokoomus säilyttivät hallitsevan aseman Kanta-Hämeessä. Keskusta säilyi kolmanneksi suurimpana, maakunnan keskikokoisena puolueena.

SDP voitti hieman lisää ääniosuutta, kun taas kokoomus ja keskusta menettivät hieman kannatustaan viime vaaleista. Pieneen kannatuksen kasvuun ylsivät myös Vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit.

Suurin kannatuksen siirtymä oli vihreille ja perussuomalaisilta. Vihreät lisäsivät kannatustaan 3,8 prosenttiyksiköllä, kun taas perussuomalaiset menettivät 4,3 prosenttiyksikköä edellisten kuntavaalien ääniosuudestaan.

Perussuomalaisten tappio oli erityisen suuri Hämeenlinnassa, jossa puolue menetti 5 prosenttiyksikköä ääniosuudestaan ja yli puolitoistatuhatta ääntä. Vihreät voittivat ääniä hieman enemmän. Hattulassa perussuomalaisten kannatus putosi 10 prosenttiyksiköllä.

Kuntakohtaisesti puolueiden valta-asemat heittivät paljon enemmän kuin maakuntatasolla. Hämeenlinnassa ryhmien tilanne säilyi muuten ennallaan, mutta vihreät ovat saamassa pysyvän edustuksen kaupunginhallitukseen ja lautakuntiin. Perussuomalaiset menettävät toisen paikkansa.

Hämeenlinnassa kokoomus sai hieman suuremman ääniosuuden kuin SDP. Kaupungissa kaikkien puolueiden yhteistyösuhteissa voi tapahtua muutos.

Vasemmistoliitto menestyi hyvin Riihimäellä ja nousi paikallisesti suureksi puolueeksi melkein kokoomuksen rinnalle. Forssassa SDP sai suuren vaalivoiton ja 14 valtuuston 43 paikasta. Kokoomus menetti hieman ääniä ennätystuloksestaan, jonka se sai viime kunnallisvaaleissa.

Vaalitulosten paikallisuudesta kertoo, että Janakkalassa vaalien häviäjä keskusta oli vaalivoittaja. Hattulassa SDP:lle siirtyi perussuomalaisten ääniä. Kokoomus pysyi kuitenkin kunnan suurimpana puolueena. häsa

 

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic